Elektromos sütő bekötés? Ekkora fázisra lehet?
Sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményeteket, 3x16A vezeték van bevezetve a házba. Szeretnék beújítani egy elektromos sütőre, ha jól emlékszem ~4000 wattos a teljesítménye.
Érdemes lenne hálózatbővítést kérni? Mondjuk 3x20-ra vagy a 3x16A-re be lehet kötni nagyobb teljesítményű elektromos berendezést?
(Nem tudom, hogy itt fázisokat körökre osztják fel vagy a 3x16ot "egybegyúrják" és úgy is megoldható nagyobb teljesítményű eszköz működtetése...)
Köszönöm előre is a válaszokat!
Mi az, hogy "egybegyúrják"?
Nekem 3x16A biztosíték megy csak a sütöhöz, amúgy 3x32 a hálózat.
Nézd meg, hogy mekkora a max teljesítmény ami egyszerre lehet a házban. 3x16A az 11 kW-ot visz el.
Fázoisonként 3,6 kW lehet a max.
Sütőnél szerintem nincs olyan, hogy "egybegyúrják" Elektromos főzőlapnál hallottam ilyent, hogy 3 fázisra is be lehetett kötni, akkor a nagyobb teljesítményű lapokat külön fázisról működtette.
Nálam 2,9kW-os a villanysütő, és a 3x16A-ből kapott egy saját fázist amin nem osztozik semmivel.
a másik két fázis meg a földszint és az emelet.
Ha tényleg 4kW-os a sütő, akkor meg kéne nézni a használatiját, hogy lehet-e 3 fázisra kötni? Ha nem akkor kénytelen leszel bővítést kérni, de valószínűleg olcsóbban kijössz egy kisebb teljesítményű sütővel.
Interesztink.
Esetleg van egy konkrét típusod?
Köszönöm a válaszokat! Konkrét típus nincs még, de amiket néztünk 3,6 kW-nál nagyobb (egy fázisú volt a bekötése).
"Fázisonként 3,6 kW lehet a max." - igazából ez a kulcs kérdés, és valószínű én fogalmaztam pontatlanul. Van-e mód hogy ennél nagyobbat kössünk rá, hogy úgy osszuk fel a jelenlegi 3x16A hálózatot, hogy elbírja?
(Nem vagyok szerelő, és elnézést kérek kérdésért, de csak szeretnék egy általános képet kapni a lehetőségeimről, meg ha kijön a szerelő nagyjából tudjam mi a téma.)
A 3,6kw is elméleti max. Teljesítménytényezőt figyelmen kívül hagyva.
Ennél nagyobbat egyfàzisúként nem köthetsz a jelen rendszeredre.
Ha nagyon kell, kiépíthetsz egyetlen szàl 20amperest, persze akkor kérvényezed a szolgàltatónàl, bevizsgàltatod a teljes hàlózatod, és akkor is még kérdés, h magàba a hàzba be tudjàk-e juttatni a fenti ampert. Alsó hangon fél év ügyintézés. Előbb néznék olyat, ami esetleg hàromfàzisú és valóban megfelel a specifikàciónak. Ettől eltekintve még ekkor is lehet gond, ha véllllletlen teljesen kihasznàl a sütő egy fàzist.
" Van-e mód hogy ennél nagyobbat kössünk rá, hogy úgy osszuk fel a jelenlegi 3x16A hálózatot, hogy elbírja?"
Ilyenröl nem tudok.
"A 3,6kw is elméleti max. Teljesítménytényezőt figyelmen kívül hagyva."
Igen, viszont egy sütöben nem sok induktív vagy kapacitív impedancia van tippre. Az a kis villanymotor a légkeverésnél meg nem sok vizet zavarhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!