Wago tömör vezetékre?
Egy ismerős villanyszerelő (erősáramú mérnök) meglátta, hogy valahol rugós oldhatós wagokkak kötöttem be a világítást. Ment bele sodort meg tömör vezeték is. (221-412 meg 221-413)
A gyártói leírás alapján mehet bele a sodort meg a tömör is.
Szerinte nem szabad tömör vezetéket kötni vele mert túl kicsi felületen érintkezik, túlmelegszik és kigyullad, illetve a ráírt 32A-t se bírja, max a 16-ot)
Van ennek valami valóság alapja? A videókat elnézve a működésről, szerintem elég felületen érintkezik az, illetve nem hiszem, hogy így árulnák ha nem lenne erre megfelelő. A legtöbb villanyszerelő is ezt használja. Nem is tudok igazán jó alternatívát rá. Szerintem mérföldekkel jobb mint a csoki vagy az összesodrás.
A házban kb 8 év alatt egy csomó helyen alkalmaztam, kicserélgettem a régi kötéseket, új áramköröket alakítottam ki, stb és még semmi gondom nem volt a wago-val. Igaz 16A-nál többet nem vittem át rajta soha.
Alapvetően nem mond butaságot, de Wago esetén 99% biztos vagyok benne hogy mindenre is van adatlap, meg kell nézni.
De tekintve hogy világításról van szó, így 1amper sem megy az egész házban egyszerre rá szerintem, nem kell félni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!