Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A ház északi tűzfalát az eső...

A ház északi tűzfalát az eső nagyon éri ezért penészesedik. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Ház nem új, a falak vizesednek, a falnak jót tenne ha szellőzne.(?)

Magasabb sövény, fa beválthat? Pala/ lemez borítást láttam már házakon.

2024. jún. 1. 20:46
 1/8 anonim ***** válasza:
58%
Kívül vagy belül penészesedik? Bocs, ez nem világos.
2024. jún. 1. 20:47
 2/8 A kérdező kommentje:
Kívül és belül is. Miközben a déli felén ilyen gond nincs.
2024. jún. 1. 21:15
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem valószínű, hogy az eső miatt vizesek a falak. Nálunk pont azon az oldalon kezdett belül penészedni a fal amelyik védett és alig éri az eső. Persze lehet ez is oka.

A külső penészedés inkább a melegnek köszönhető. A fürdőszoba ablakoknál a télen-nyáron kiáramló párás, meleg levegő miatt penész alakult ki a párkányon és alatta meg kicsit az ablak körül. Ahogy írtam, ez az oldal védett az esőtől és ráadásul a magas ablakokhoz még akkor sem ér be az eső ha változik a szélirány vagy vihar van. De a konyha falán lévő, hasonlóan magasa, védett helyen levő szellőzőnél is kialakult a penész kívül (belül nem) a kiáramló meleg, párás levegő miatt.

A ház egyik falán megjelent kevés zöldes penészedés-féleség. Azt mossa az eső állandóan, de nem emiatt jelent meg, hanem mert alatta tároltuk a medence dolgait amiken ez a zöldes algásodás, penészedés kialakult előtte és azt onnan felverte a víz. Sajnos nem vettük észre csak amikor már a falon megjelent a zöldes árnyalat. Vicces lett a fal amikor hipós vízzel áttöröltem, ezen még idén dolgozni kell majd. :)

A belső penészedést a levegő nedvességtartalma okozza. Mindenfélét kipróbáltam már a szellőztetés gyakoriságától a különböző penészgátló adalékokon, festékeken keresztül, mindig megjelent újra. Egyszerűen ha párás a levegő akkor penész is lesz.

Elektromos páraleválasztónk van, a bútorokat messzebb kell húzni a faltól, hogy szellőzzön ott a bútor mögött is és figyelni kell, hogy ha mégis megjelenik a penész, akkor azt le kell törölni és át kell festeni meszes festékkel. Egyenlőre ez vált be.

2024. jún. 1. 21:44
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat. Nem tudom hogy mitől vizesedhet a háznak az az oldala, vízvezeték nincs ott. A talaj szintje kicsit emelkedik néhol a faltól északra. Ezért gondoltam, hogy az eső. Kívülről meszelve van, hogy jobban szellőzzön a fal, ezen lehet változtatni?

Belül korábban a konyhából ment arra a hideg falra pára, de ez már évek óta nincs.

2024. jún. 1. 22:07
 5/8 anonim ***** válasza:

#4 Nyilván az esőtől, csak nem úgy ahogy feltételezed. Nem a falon keresztül szokott befelé nedvesedni, ahogy az eső ráesik, hanem alulról szívja fel a fal a nedvességet. A ház mellett nem jó a víz elvezetése.

Az építkezésünk után a pincénkben lett egy kis medence az első nagy esőzést követően. Afféle buliszobának készült, szerencsére még üres volt akkor.

Kívül a talaj az építkezéssel meg lett bolygatva és hiába volt felül járda stb. Az esővíz nem elfolyt a háztól ahogy korábban tette a telekről, hanem BEfolyt a fal mellé, mert ott volt megmozgatva a talaj és könnyebb volt a víz útja. Meg kellett csinálnunk a víz elvezetését azzal, hogy könnyebben menjen el a ház oldalától. Persze minimálisan azóta is nedvesedik a pince fala, idővel megjelenik rajta pár sárgás folt ahogy szárad, de ennyi.

Valami a fal aljánál lehet gond ha felszívja a vizet. A vakolaton nem szívódik át a nedvesség akkor sem ha állandóan azt áztatja az eső.

2024. jún. 1. 22:15
 6/8 A kérdező kommentje:
5-ös, köszönöm a hozzászólást. Lehet hogy valóban ez a probléma. A víz elvezetését a fal körül hogyan oldottátok meg? Hogyan lehet megoldani? Én drain kavicságyásról hallottam.
2024. jún. 1. 22:34
 7/8 anonim ***** válasza:

Jó a kérdés, de nem mindig egyszerű megfejteni a vizesedés okát. Leírok néhány dolgot hogy mit lehet csinálni.

1. Az esővizet jó messze el kell vezetni a ház falától, akár hordóba lehet is gyűjteni öntözéshez.

2. Meg kell figyelni, hogy a fal tövénél milyen a terepviszony. Nem-e lejt befelé a fal felé, mert ha igen akkor minden viz befolyik a ház alapjához, fal tövébe. Ha betonjárda van vagy lesz, akkor azt úgy kell megcsinálni hogy a járda a faltól kifelé lejtsen, mert úgy kifelé folyik róla a víz (csepegőjárda). A járda és a ház fala közötti rést bitimennel kell kitölteni, hogy tőbe ne tudjon lefolyni a víz (pl. hóolvadás). Egy másik lehetőség a ház melletti kavicságy dréncsőrendszerű vízelvezetéssel.

3. Létezik az a jelenség is, amit írtál, hogy a falfelületen érkező csapadék nedvesíti a falat. Az eső ügyebár leginkább az északi oldalt veri. Hogy a fal ebből mennyit kap, az függ többek között attól hogy a tető mennyire nyúlik túl a falon. A túlnyúlás növelésével, vagy előtető építésével a fal csapadékterhelése csökkenthető.

Úgy tudom, létezik olyan speciális kültéri falfesték is, amely vizlepergető hatású, ugyanakkor légáteresztő, viszont nincs róla bővebb tudomásom.

5. Falban lévő vizszigetelés hiánya vagy elöregedése. A kapillárisokon keresztül a viznek szabad útjan van ilyenkor alúlról felfelé. Ez a hiba utólagos vizszigetelés elhelyezésével orvosolható, szakaszos falkibontással, szigetelés elhelyezésével majd visszafalazással.

2024. jún. 1. 23:40
 8/8 anonim ***** válasza:
#6 Ezt csináltuk mi is. kavicságy, laza föld. Aztán betömörödött újra a föld a házfalnál - eléggé agyagos itt a talaj - és azóta jelentős ázásunk nem volt a pincében. A többi falnál nem volt gond, a telkünk van a domb tetején és tőlünk - a háztól mindenfelé lefelé folyik a víz körben. A garázsnál okozott csak gondot.
2024. jún. 2. 00:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!