Mi a különbség a PEN a PEL és a PEM vezetők között?
PEN: nullázásnál az egyesített nulla ès vèdővezető egyesítèsènek jele. Normàl hálózaton.
PEL: delta rendszerbe lèvő nullázás esetèn a nulla+vèdő egyesítèse. Jellemzően ez feszváltók szekunder köreiben van.
PEM: egyfázisu vagy egyenáramú nullázott rendszerekbe, ha vèdővezetèk földelt.
Hát nem. A PEM-ben az M az nem multi-grounded, hanem mid-point, azaz a középvezető.
Itt van rá példa:
"PEL: delta rendszerbe lèvő nullázás esetèn a nulla+vèdő egyesítèse."
Pont nem a nulla (deltában olyan nincs), hanem az egyik fázis leföldelése és ennek meg a védővezetőnek az egyesítése.
Mèg nem hallottam ilyenről, sztem nálunk nincsen, fázisföldelt hálózat. Règen sem volt. Hiányzó nulla esetèn csillagpontkèpző trafó van.
De egy cikkbe olvastam, hogy feszváltóknál jellemző ez nálunk, máshol nem találjozni vele. Külföldön lehet.
Mintha az nem lenne releváns, hogy pont Magyarországon van-e, elméletileg lehet, ezt mondja az MSZ 60364-4-41 érintésvédelmi szabvány, TN rendszernél a táplálás egy pontját földelni kell, ha nincs csillagpont, akkor egy fázisvezetőt, stb.
De egyébként pont tegnap olvastam a neten, hogy ha eddig nem volt ilyen itthon, akkor már van. Delta kapcsolásos ipari IT rendszerből így csináltak TN rendszert, hogy az egyik fázist a transzformátoroknál földelték.
PEM-et kommunikációs hálózatokon találsz, az USA-ban az AT&T és a Bell így építette ki a vezetékes hálózatát. A régi analóg telefonközpontokra épülő hálózatra volt jellemző.
Tudtommal az információtechnológiában használatos tápok egyenáramú visszavezetője még most is PEL vagy PEM megoldást használ üzemi védővezetőkre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!