Rossz állapotú fakeretes ablakkal mit kezdjek?
Vásároltam egy felújítandó garzont és a leglényegesebb dolgokat szeretném megcsináltatni. Van egy fakeretes ablak a nappaliban, ami már eléggé viharvert, be van repedve az egyik ablak és a festék is pereg le róla.
Mihez kezdjek vele? Maradjon a fa és újítsam fel? Vagy legyen helyette műanyag nyílászáró?
Csatolok pár képet:
Az ablaktól és a pénzedtől függ. Én szeretem a fa ablakot, újat is ilyet vettünk. Van aki a műanyagot szereti.
Ha amúgy jó az ablak, szigetel, akkor csak hozd helyre! Szedd le a festéket, a repedést (ha a fában van) töltsd ki faglettel, csiszolt még! Használj impregnáló alapozót majd valami nagyon jó, UV álló festéket, akkor ritkábban kell újra festeni. Megéri megvenni a jó festéket.
Ha nem akarsz vele dolgozni vagy amúgy nem jó az ablak, akkor cseréltesd ki. Akkor egyben tudsz szúnyoghálót, redőnyt is tetetni rá rögtön ha szeretnél.
Ha nem vagy pénzszűkében, akkor cseréltessed. Fára vagy műanyagra, mind1. Még bontott is jobb lenne mint ez. Javítson ki valaki, ha tévednék, de ez sima 1 rétegű üveg, persze 2 ablak van, így jobban szigetel, de azért ez nem az igazi, nagyon el van maradva a modernebb ablakoktól.
Ha jól zár, úgy értem nem akad, akkor szépen fel lehet újítani, de szerintem nem éri meg.
Ez egy gerébtokos 2x2 szárnyas + bevilágító 2x2 szárnyas. Mindegyikben 1-1 réteg üveg van. A hőszigetelési és hanggátlási tényezői még az elvárt minimumot sem közelíti meg!
Ránézésre ez műemlékvédelem alatt ál, tehát amennyire lehet hasonlítani kell az eredetire, ez általában min. 1,5-2x szórzót jelent az árában.
"A műanyag egyre kevésbé divat már. A fa igényesebb, szebb, természetesebb anyag"
Új építésnél nem lesz divat, mert a 3 rétegű üvegezést nem bírja el egyetlen fa nyílászáró szerkezet sem. Persze akaratos vevőnek megcsinálják garancia nélkül, és fél éven belül után kell állítani, majd egyre gyakrabban, ami korlátozottan lehetséges. Végül 1-2 év után szorulni fog.
Maradj a műanyagnál, nem kell karbantartani. Kívűlről úgy is csak fehér lehet, belülre meg bármilyen fa szint rátesznek neked, aminek +30% felára lesz.
Cserébe jól hőszigetel, és kiváló hanggátlassal rendelkezik, ha technológiai utasításokat betartva építik be.
> "Új építésnél nem lesz divat, mert a 3 rétegű üvegezést nem bírja el egyetlen fa nyílászáró szerkezet sem."
Egy kicsit le vagy maradva. Lehet már fa kerettel is 3 rétegű ablakot kapni. A műanyagnak egyetlen előnye van, hogy igénytelen, minden más hátrány. Régen nem lehetett kapni jó fa ablakot, ezért terjedt el a műanyag. Viszont az utóbbi kb. 5-7 évben már ez sem probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!