Vályog házat polisztirol vagy grafit alapanyagú szigetelőanyaggal érdemesebb szigetelni?
Lehet egyáltalán ezekkel?
Kérlek fejtsd ki a válaszod.
Előre is köszönöm.
A vályogot a legjobb semmivel sem szigetelni. Nem csak a talaj felől kap vizet, hanem a főzés, zuhanyzás, száradó ruhák páráját is felveszik a falak, ezt is le kell adnia. Csapadékos időben a levegő páratartalma magas, ezt is beszívják a falak. Ezzel nincs baj, ha szellőzik, de ha ezt lezárják vagy csökkentik, az gond a falnak.
Nézegettem szigetelt vályogházat megvételre, kihívtam statikust megnézetni, és azt javasolta, hogy a szigetelést le kéne venni, hogy ne okozzon problémát később.
Meg amúgy minek szigetelni? Ha száraz, képes tartani a hőt télen, és a telek egyre enyhébbek. Nyáron ezek a házak általában hűvösek.
11# bonyolittod.
Először is ha párafèkezős anyaggal vakolták, ugyanojan lassan szívja be, mint nyomja ki magából. Sima benti párától, nem fog elvizesedni a fal. A páraszabályzásba csak egy kis rèsz tud rèsztvenni. A legtöbbet a talajból kapja, azt kell kipárologtatnia. Ha ezt meggátolod, nincs mit párologtasson ergo.
Ugyanúgy ha, párafèkező vakolása van, felse tudja venni a párát, tehát nem lesz mit kipárologtasson.
Meg amúgy azèrt kell szigetelni, mert a hőtárolás ès hőszigetelès fordítottan arányos. Így a felvett hőt, a fal mindkèt oldalán leadja. Amit nem kène, jobb ha csak a lakótèr felè adja vissza.
#12 Teljes tisztelettel mondom, de szerintem te bonyolítod túl azzal, hogy különböző anyagokkal vonnád/takarnád be a vályogot. Én azt mondom, maradjon olyan, amilyennek megépítették és ahogy évtizedekig funkcionált. Ügyelni kell, hogy ne kapjon vizet.
A szigetelés szükségessegét se látom. Régi házban lakom, megvételkor az építész az első és legfontosabb felújítási feladatnak a szigetelést javasolta. Nem csináltattam meg, mert nagyon drága és vonakodom még több műanyagot és vegyszert beépíteni a házba. És azóta se látom hiányát, mert egyre enyhébbek a telek, nálam télen is nyitva az ajtó a macska miatt (jön-megy) és nem fázom, a fűtésszámla se sok. De az emberek a 4 hónapos tél miatt, amiből csak pàr hétig vannak éjszaka mínuszok, becsomagolja a házát műanyagba. És több ilyen háznál nyáron még melegebb van, mert valamit elrontottak a tervezésnél.
Na mindegy, nyugis pénteket mindenkinek!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!