Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Hajópadló polisztirolra és...

Hajópadló polisztirolra és osb-re?

Figyelt kérdés

Van a házunknál egy jó nagy fedett beugró. Ott van kb 6nm amit be szeretnék építeni könnyűszerkezetes falazattal. Jó lesz egy kis pihenőnek meg dolgozónak.

Ott lényegében terasz járólappal van burkolva, ahogy előtte egy hosszú veranda is.

Valószínűleg van vagy 10cm beton a járólap alatt, vagy talán több is, remélem.

1-2 járólap kong kissé, azt majd felszedem, megnézem mi van alatta, mi a gond.

Utána derül ki, hogy kell e alatta betonozni.

Bízom benne, hogy nem.

Amennyiben nem kell betonozni, arra gondoltam, hogy leteszek egy adag polisztirolt, mondjuk 2x5cm-t. Lefóliázom, arra osb-t fektetek (vastagabbat), és arra tenném a szegőléceket és a hajópadlót. Így nem kell esztrichteznem. Főleg az a gondom vele, hogy sok időt visz el mire megköt, illetve a hidegben nem is nagyon javasolt, bár biztos van fagyállós kivitel.

Lehet valami buktatója a dolognak?

2024. jan. 9. 08:00
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem, de nem értem miért lenne fagy? Ez egy tipikusan olyan helyzet, ahol megtehetnéd azt is akár, hogy betonozol!

A falak megépítésével kell kezdened, tehát először azt kell megépíteni ill. az ablakokat kell beépítened, ha lesz és onnantól kezdve ott nem lesz fagy, ha azt is fűtöd, azaz nyitva hagyod a rá nyíló ajtót, de egy 6m2-es helyiséget simán lehet 5-8 fokra temperálni egy kicsi hősugárzóval is! Ettől függetlenül az ötleted nem rossz, előnye az is, hogy száraz meló, nem lesz pára, sőt még csak nem is találtál fel valamit! A Rockwool padlószigetelése így működik, azzal a különbséggel, hogy a rockwool nyilván kőzetgyapot, nem polisztirol! Rockwoolnak van egy steprock névre hallgató pár centis (talán 2-3cm) hőszigetelése, amit erre talált ki, ugyanakkor, ha kevesled ezt a 2-3 cm-t, nem csinálsz vele bajt, ha duplán rakod, csak ha úgy rakod, akkor egymásra kötésben kell tenni. A falakhoz körbe szükséges raknod egy dilatációs csíkot, majd EPS vagy ez a kőzetgyapot, majd erre nútféderes(!) OSB kerül két rétegben úgy, hogy az egyik réteg tábláit hosszában a másik réteg tábláit keresztben teszed le! Aztán ennek együtt kell tudnia mozogni, ennek okán a 2. rétegnél a nútok illesztésénél és a táblák közepénél mindkét táblát a másik (alatta lévő táblához) kell hozzácsavarni, magyarul a 2. réteget képező táblák széleit kb. 30-40cm-enként lecsavarod az alatta lévő táblához és a tábla közepén is ezt kell tenni!

2024. jan. 9. 11:08
 2/5 A kérdező kommentje:

Igazából a betonozással tényleg az a bajom, hogy kötnie kell meg száradnia 1 hónapot, addig nem lehet rajta semmit csinálni, legalábis nem ajánlott. Illetve ez 5cm pluszt jelent ami nem segíti a fűtést sem, mivel nem lesz padlófűtés, így az mindig hidegebb lesz.

Ha viszont a padló alatt alapból szigetelés van, az sokat segít a hőmérsékletben, sokkal egyszerűbb is és gyorsabb.

Házban emeletre födémre minden esetben úsztatott esztrichtet csináltam, ott a födém miatt tudtommal ez kell is. Itt annyira nem érzem fontosnak, már ha van alatta megfelelő beton jelenleg.

A kazánházban pl úgy jártam, hogy felszedtem a 30 éves linóleumot, és kiderült, hogy alatta van kb 1-3cm beton. Ott adtam neki vízszigetelést és ment rá az úsztatott esztricht, oda kellett.

Itt talán nem.

A Rockwool -t megnézem, köszönöm, igazából nem tudtam, hogy van rendes lépésálló kőzetgyapot. Látom kb 3-4x annyiba kerül mint a polisztirol, de 6nm -en nem biztos, hogy annyira sokat számít.

A leírásod nagyon részletes lett, köszönöm!

2024. jan. 9. 11:18
 3/5 A kérdező kommentje:

Eeehhh.... Kútba esett terv, így télen.

Felszedtem egy járólapot ahol kongott.

Úgy néz ki a rétegrend, hogy van a döngölt föld, azon kb 2-3cm jó gyenge betonszerűség (de lehet 3cm sincs). Arra rápakoltak valami lapos fehér kődarabokat, talán mészkő, vagy nem tudom. A köré pedig talán földet döngöltek, vagy úgy simán arra ragasztották telibe a járólapot. A "ragasztó" eléggé gyengusz persze, bár tartani tartja úgy ahogy a járólapot.

A szigetelés meg osb még nem is lenne gáz ezen, de a falat nem szívesen állítom rá erre. 2 fal van amibe tudok rögzíteni, de az aljzatba is kellene. Anélkül nem lennék túk nyugodt. Szóval ez valóban betonozás lesz, minimum a fal alatt, de inkább végig mindenhol.

Úgyhogy ezt fel kell bontanom. Ez így tolódik tavaszra.

Össze lehetne gányolni így is, de annyit nem ér.

2024. jan. 9. 14:23
 4/5 anonim ***** válasza:
Ja, ez így nem jó! Könnyűszerkezetes falnak is nem árt egy 50cm mély alap, az csak akkor nem feltétlen szükséges, ha annak tartószerepe nincs, értsd tető nem nehezedik rá. Ha már amúgy is betonoznod kell, akkor érdemes esetleg úgy csinálnod, hogy összevasalod azt a házalappal is, hogy ne tudjon külön mozogni a kettő! Szóval a sávalapot miután kiástad, a házalapba befúrsz 3-4 lyukat és beütsz a lyukakba betonvasat, ugyanezt ellehet végezni a lemezalapnál is.
2024. jan. 10. 08:35
 5/5 A kérdező kommentje:

Tető nem lesz rajta.

Ez egy fedett beugró lényegében, felette E gerendás födémmel.

Igazából a falnak nincs komoly tartó szerepe. Van 2 beton tégla fal amibe be tudom rögzíteni, illetve alulról rögzítem még majd a betonba. Körbe fogom "falazni, tehát körbe lesz a váz. Így nem lesz gond.

Felülről max béléstestekbe lehetne rögzíteni, de azt nem erőltetem, csak pur habbal szorítom majd be alá ahogy tégla falaknál is szokás.

Illetve tető szempontból annyi lesz max, hogy a keret felső részét "összekötöm" 5x5 -ös stafnikkal, felette közötte szigetelek és teszek rá álmennyezetet, valszeg vékony osb-t és arra hungarocell állmennyezet lapokat. (erre nem gipszkartonozok).

Tehát tető szinten nem lesz ennél több súly rajta.

A sáv alap messze van ettől a résztől, ez pont a ház alapjának a közepén van. Itt tényleg csak annyira kell a beton, hogy legyen hova rögzítenem alulról is. Ha egyben kiöntöm az egész 6nm -t akkor az eléggé stabil lesz.

Igazából ha most rátenném simán a járólapra, akkor is a helyén maradna minden, de 20-30 évre tervezek, így jobb ha ez rendbe lesz téve.

2024. jan. 10. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!