Régi, falazott kéményt lehet biztonságosan használni?
Szeretnék a hétvégi házamba egy kisebb méretű fatüzeléses kályhát, télen fűtenék vele, de nem szeretném, hogy bármi baj történjen.
Neten olvasok nagyon sok mindent, és szakemberek is vagy ezt vagy azt mondják…
Valaki szerint biztonságosan használható a bélés nélküli kémény fával, valaki szerint nem szabályos…
A kettő nem zárja ki egymást. Lehet, hogy biztonságosan használhatod azt a kéményt, de ma már tuti nem szabályos az elmúlt évtizedben történt változások miatt.
Kandallónak csináltattunk kéményt 15 éve amikor építkeztünk, de kandalló nem került akkor mellé. Aztán megváltoztak a szabályok és ma már nem lehetne rákötni csak ha megfelelően kibéleltetnénk, így még mindig nincsen kandallónk.
De egy sima fatüzeléses kis kályhát te magad is oda tudsz tenni, akkor is ha nem szabályos már. Csak előtte nézesd és tisztíttasd ki kéményseprővel, nem kell neki elmondani, hogy kályhát akarsz tenni hozzá külön változtatások nélkül. A kéményseprő ma nem kerül pénzbe évi egy alkalommal, csak időben ki kell hívni. Ezen az oldalon kell megkeresni hogy hol tudsz kéményseprést kérni:
Baj akkor történhet ha a kéményed nincsen kitisztítva, ellenőrizve. Ha kérdezi a kéményseprő, hogy miért akarod most, megmondod, hogy eddig nem tervezted hogy használnád a kéményt, de a jövőben talán szeretnéd és ahhoz hogy a továbbiakban dönteni tudj vagy szakember megnézze ahhoz először hivatalos embernek kell megnéznie, tisztítania - azaz neki.
Tőle azt is meg tudod ott kérdezni, hogy a kéményeden mit kellene változtatni, hogy szabályos legyen a bekötés.
Ha a kéményed nincs eldugulva, működőképes akkor a veszély annyi, hogy az égéstermék, a lecsapódó pára miatti savas anyag belül kicsit roncsolja a felületét. De mivel amúgy is majd béleltetned kell tűzálló anyaggal, ez a pár hónap nem számít.
Azért a biztonság kedvéért szénmonoxid mérőt tegyél a kályha mellé majd!
Nekem azt mondta a kéményseprő, hogy saválló acélcsővel bélelni kéne (vaskályha kémény), ill. az ajtónyílásokat is acélajtóra kéne cserélni. Igen ám, de ehhez a procedúrához hő és áramlástechnikai számítást is kell végeztetni, mert a béleléssel egyidejűleg a kémény keresztmetszete lecsökken.
Bár én úgy tudom -és a szakkönyvek is azt írják- hogy a füstgáz spirál alakban áramlik fölfelé körkörösen és a saroknak igazából még áramlást gátló hatása is van, ebből én azt gondolom hogy nem rontjuk el az áramlást a sarkok kizárásával.
Nem tudom szóval, mi legyen a kéménnyel. Ráadásul még elhúzás is van benne, tehát nem egyenes, hanem a födém fölött ferdén van falazva, hogy a szarufába ne ütközzék.
Ebbe hogy húzzak béléscsőt? Mert flexibilis cső is létezik ugyan, de utánanéztem, az csak gázkészülék kéményhez alkalmazható. Szilárdtüzelésű kéményhez nem.
Szóval nem tudom mitévő legyek. Nem tehetek róla, hogy régen ezt így csinálták, hozzáteszem teljesen szabályosan, mert a régi építőipari szakkönyvek konkrétan leírják hogy szükséges dolog a kéményelhúzás, és hogy hogyan kell ilyent falazni, azt is leírják.
Meg pl. az is benne van a Valkó féle könyvbe, hogy egy kályhához 70négyzetcentiméter a szükséges minimális keresztmetszet, így a 4db kisméretű tömör téglából épült 14cm x 14cm belméretű kéménybe kettő kályhát is be szabad kötni.
Manapság ezért meg kb. akasztás jár, kéményelhúzás tilos, meg azt mondják hogy a kisméretű tömör tégla nem ÉMI minősített építőanyag, ezért is kell bélelni, meg hogy ugye a fugáknál ki ne jöjjön a füst, mert az CO mérgezést okozhat. De persze van aki azt mondja, hogy csak a gázos kéményeket szükséges bélelni, a kondenzvizre hivatkozva. Régen meg ezeket se bélelték, vagy immel-ámmal... aztán mégis jó vót!
Látjátok, ennyi mindent kitanultam már, és a szabályok zűrzavarában mégsem tudom hogy mi lesz a kéményemmel.
Egyenlőre így használom, aztán majd lesz vele valami.
Meg állítólag az új szabály szerint a kémény melletti faszerkezetek nem érhetik el a 60fokot. Ezt nem tudom hogy mérik vagy mire gondolt a jogalkotó (talán hőkamerával, mondjuk miért ne mikor a mai fejlettségi szintem már a kéményseprőnek is van mindenféle műszere, pl. a kémény belsejéből is tud filmet készíteni...) mindenesetre ez van a régi 12cm-es szabály szerint. Én bio-hőmérővel megállapítottam hogy a kémény fala hideg, így a faszerkezet sem lehet ennél melegebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!