Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mit csináljak a kibontott fa...

Mit csináljak a kibontott fa ablakokkal és ajtókkal?

Figyelt kérdés
A cég aki kibontotta nem vitte el, mert veszélyes hulladék és nem tudják sehol leadni. Nekem az udvaromba nem hiányzik… ki foglalkozik ezzel (esetleg Baranya megyében), aki elviszi ezeket vagy hova tudom leadni?
2023. okt. 23. 18:59
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
Nyilván úgy veszélyes, ha eltörik, bár inkább balesetveszélyes. A síküveg amúgy is könnyen törik, és nehéz szállítani egyben. Amúgy sokkal jobban és többször újrahasznosítható, mint a műanyag, csak több energia kell a beolvasztásához. A természetben az üveg egészségileg nem káros, csak ugyanúgy balesetveszélyes, és csúnya, kb 100 ezer év alatt bomlik le. Meg kellene oldani az újrahasznosítását mindenképp, mert olcsóbb mint új üveget előállítani, és ezt megszüntetni, hogy még az fizessen is érte, aki beviszi leadni. Nem fontos úgy mint a fémeknél, hogy fizessenek érte, de legalább ingyen átvennék, és lennének helyek ahol le lehet adni, nemcsak az italos üvegeket.( Aminél nonszensz, hogy ép üveget lehet bedobni a gyűjtőbe, de ha van már benne üveg, és ha beledobom az összetörik nagy eséllyel még ha óvatosan ejtem is. )
2023. okt. 26. 17:44
 22/22 anonim ***** válasza:

#21 Pontosan így van. Ami az újrahasznosítást illeti, a beolvasztandó mennyiség (és így az energiaigény is) csökkenthető, ha az üveget meglévő állapotban használják fel újra. Egy ilyen újrahasznosító üzemben a selejtezésre itélt ablakokból bontás, üvegvágás és tisztítás útján kisebb (akár házi szabvány szerinti) üvegtáblák szabhatóak. Egy ilyen üzem munkahelyteremtésre is lehetőséget adna amellett hogy környezetkímélő.

Biztos vagyok abban hogy sok, termékeibe üveget beépítő gyártó vagy vállalkozó gazdaságosan fel tudná használni a kisebb táblaméretű üvegeket. Viszonylag ritka ugyanis az olyan alkalmazás ahol egyben építenek be 6m x 3m üvegtáblákat, szóval ezeket amúgyis darabolják, hiába is gyártanak ilyen nagyot...

A döbbenet egyébként az, hogy a fémeknél kezd kialakulni egy olyan irány, hogy lassan már át sem veszik, nemhogy fizessenek érte. Azt hiszem a fém italosdobozok, bontott autóalkatrészek is ebbe a kategóriába kerültek.

Meglátásom szerint nagyon rossz irányvonal ez, és szöges ellentéte az újrahasznosításra irányuló elveknek. Egyre inkább úgy érezhetünk, hogy az újrahasznosítás ("recycling") köré inkább csak zászlólengetés öveződik, tényleges megvalósítás, életszerű promotálás hanyagolása mellett.

2023. okt. 26. 20:06
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!