Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Kerti csapon hogyhogy nincs...

Kerti csapon hogyhogy nincs fagytalanítási megoldás?

Figyelt kérdés

Vettünk egy régi házat. A vízóraaknában van két csap (a mérőóra előtt és után egy-egy), innen megy a föld alatt egy cső a kerti csaphoz, illetve a házba. A kerti csapnak nincs elzárója sem a vízóraaknában, sem a házban (legalábbis én nem találtam), illetve a kerti csapnál fagycsap sincs (vagy nem találtam meg, de tuti hogy nincs).

Amikor megvettük a házat, akkor el volt zárva az aknában a víz, a kerti csap pedig be volt bugyolálva régi rossz kabátokkal, hungarocellel, stb. és körbe volt tekerve sok madzaggal. (Ez is arra utal, hogy nincs neki fagytalanító csapja, sem egy elzáró csapja valahol, mondjuk a vízóraaknában.)

Vagy mindenhol van víz (a kerti csapnál + a házban), vagy sehol sem, nem lehet külön csak az egyiket megnyitni.

Azt nem értem, hogy a ház korábbi lakói ezt hogyan használták így. Télen nem használtak vizet a házban? Nyilván de. Vagy hagyták hogy szétfagyjon a kerti csap? Nem hinném. Amúgy ezellen a sok pokróc meg hungarocell sem megoldás, vízteleníteni kell, vagy aktívan fűteni.

(A ház 2-3 éve lakatlan volt, és egy befektetőtől vettük meg, aki semmit sem tud a házról, szóval nincs kitől kérdezni.)

Én azt fogom tenni, hogy teszek rá egy termosztátos elektromos fűtőkábelt (ami pont kerti csapokhoz és hasonló csövekhez való, tehát erre találták ki), ez elvileg +5 és +13 fok közötti hőmérsékleten tartja. Majd kiderül hogy ezt drága-e üzemeltetni, de végülis ha 15W körül van akkor az olyan mint 2 db LED-es villanykörte, talán nem olyan drága.

Később meg kiásom a földből az egészet, kap egy saját aknát egy saját földalatti elzárócsappal / fagycsappal, és akkor később már nem kell ez a fűtőkábeles megoldás.

Szóval a kérdés lényege: szerintetek hogyan használták ezt régen az itt lakók? Tuti hogy nekik nem volt fűtőkábelük, szóval nem értem miért nem fagyott nekik szét a kerti csap, mert az is biztos hogy télen használtak vizet a házban. És nem tudták hogyan vízteleníteni a kerti csapot, mert erre nincs lehetőség (csak ha utána az egész házban sem használnak vizet, úgy lehet vízteleníteni, de a házban víz nélkül lakni meg nyilván nem lehet az egész fűtési szezonban).

2023. okt. 15. 19:47
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is így volt alapvetően. Csak bugyolálgatták. Valahogy túlélte a csap.

Én tettem be fagycsapot. Kiderült, hogy volt ott fagycsap, csak már belepte a föld, és be is volt rohadva.

Nagyobb acél 3/4-es cső. Gyanítom, hogy nem vagy el annyira könnyen.

Jártam már úgy, hogy befagyott a csap, maga a csap része. Felolvasztás után se volt vele gond.

Későbbiekben magasságra hosszabbítottam a csapon. Egy vas csővel és közötte réz karmantyúval összekötve.

Nah az képes volt elfagyni. (elzárt csap mellett) Talán víz jutott be közé és a vas cső közé és szétfeszítette. De az is lehet, hogy csak a 2 fém nem tudott együtt tágulni. Lényegében a réz idom kettérepedt.

Szóval nem félnék annyira. Amikor nagyobb hidegek vannak, akkor napközben érdemes többször kiengedned kicsit.

A fűtőszálban az lesz a nehéz, hogy meg kellene oldanod az áramellátását biztonságosan kültéren.

2023. okt. 15. 19:59
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Most még nem késő kell rá szerelni fagytalanitó csapot.
2023. okt. 15. 20:07
 3/5 anonim ***** válasza:

Na amikor a városi ember szembesül a valósággal :D

Komám ez bizony úgy működött hogy bebugyolálták, oszt' e'vót magába'. Nem fagyott el, mert használták minden nap. Az állatoknak kellett vizet adni, stb. Nálunk is így volt megoldva sokáig, meg nagyfateréknál is.

Aztán amikor kellett mégegy kinti csap, akkor úgyis ki kellett ásni és tettünk rá fagytalanítót. Az új csapnál is tettünk fagytalanítót, de néhány hét után tönkrement és a fagytalanító furaton engedte a vizet elzárt helyzetben. Úgyhogy az is most nyitva van, kb 15 éve. Bebugyoláltam és nem fagyott el.

2023. okt. 15. 21:45
 4/5 anonim ***** válasza:

#3 Mi ez a lenéző stílus? Egyébként igazad sincs, attól, hogy naponta használták a csapot az állatok miatt, még éjszaka pl. elfagyhatott volna. De egyébként meg olyan helyen, ahol állatokat tartottak, általában volt kút is, és annak a vizét használták.

És nem kell ehhez városinak lenni, vidéken is, a legkisebb faluban is, ahol normális emberek normálisan csinálták meg, ott külön aknát csináltak a kerti csaphoz, ahol elhelyeztek fagycsapot.

2023. okt. 22. 20:36
 5/5 A kérdező kommentje:

Körbeástam a kerti csapot, és nem találtam a talaj közelében semmit (például fagycsapot / leeresztő csapot).

Leszedtem a kerti csap csövéről az összes rongyot meg burkolatot, tettem rá egy cső-fűtőkábelt, és új dolgokkal bevontam kívülről (pl. régi függönnyel betekertem, meg hungarocellel, meg ilyesmikkel). A fűtőkábelen van termosztát, elvileg magától kapcsolgat majd, annyit fogyaszt mint egy LED-es villanykörte, szóval talán nem vészes.

Tavasszal meg majd kiásom és kap egy saját aknát, saját csappal. Talán így nem lesz baja.

Ha régen az állatok itatása miatt minden nap használták, de elektromos fűtés nélkül, és leeresztő csap nélkül, úgy szerintem is elfagyott volna, a rendszeres használat ellenére is. Ha tényleg így volt, akkor rejtély, hogy hogy nem fagyott el. Hallottam olyanról, hogy sítáborban valami elhagyatott nyaralóházban éjszakára nyitva hagyták a vízcsapot (az ott dolgozók), hogy ne tudjon elfagyni az éjjeli hidegben (ez valami nem fűtött, eléggé minimalista szállás volt), és reggelre tiszta jég volt a padló, a mosdókagyló, meg kb. minden, és még egy kicsit épp hogy csordogált a víz a csapból. Előbb-utóbb így is szétrepesztette volna a csövet. Hát még ha nincs mindig folyatva, csak ha megnyitják, hogy engedjenek az állatok vödrébe vizet.

2023. okt. 24. 11:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!