90-es ajtóhoz milyen hosszú Porotherm áthidaló kell?
12cm vastag, beltéri tégla válaszfal, régi építésű ház (70-es évek eleje)
Ha 125cm hosszút teszek be, marad balra-jobbra 17,5cm. Elvileg 12,5cm kell legalább, tehát ez jó. Azon gondolkodtam, mivel régi, kisméretű téglafalról van szó, nem lenne-e jobb 150cm-est berakni, hogy jó hosszan, balra-jobbra 30cm felfekvés legyen?
Ha ezt választanám, akkor az áthidaló egy részén (a 90cm fesztáv környezetében) felül lenne a húzott zóna, nem pedig alul, ez pedig tudtommal szabálytalan.
Mert ugyebár minnél hosszabb a felfekvés, a rá terhelő téglasor súlyereje annál nagyobb erőkaron fejt ki olyan forgatónyomatékot, amely épp ellentétes a nyilás fölötti téglasorok forgatónyomatékával. Ez esetleg azt okozhatja hogy a 90-es fesztávnál, tehát az áthidaló végétől 30cm-re esetleg megreped az áthidaló felső része, mivel az húzásra van igénybevéve a tervezett nyomás helyett.
Mi a véleményetek?
Értem én hogy régen berakták árhidaló nélkül, sőt használtak fa áthidalót, vagy akár vasuti sint is, vagy ami kéznél volt.
De most egy olyan falról van szó, amiben nincs ajtó, tehát magam vágom ki a nyílást. Kivágás előtt viszont beraknám az áthidalót, kérdés melyiket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!