Hol kell létrehozni a föld-nulla csomópontot, az óra előtt, vagy után?
Mitől függ az, hogy a föld-nulla csomópontot hol létesítik a szerelők?
Van olyan, hogy a mérőóra előtt és van hogy utána közösítik.
Mert különféle áramszolgáltatóknál különféle félelmek a fontosabbak. Ezekért nem szabad hibáztatni őket, mert alighanem mindegyik félelem egy régen volt halálos baleset miatt, aminél a szervek jóindulatú beavatkozása (elvtársak, olyan nincs, hogy nincs bűnös! értettük, százados elvtárs!) miatt meghurcoltak egy-több kollégát, satöbbi miatt alakult ki. Igazán jó megoldás nincs. Ha a méretlennél van, akkor az az ellentmondás, hogy a fogyasztó tulajdona, de nem tudja karbantartani, csak ha az ólomzárat letépi. Tehát ha meghal a mamája, erre hivatkozhat a bíróságon, hogy kérem, én akartam... Ha a mértben van, akkor inkább akkor lép fel az ellentmondás, amikor van vezérelt mérő is.
Mint ahogy most épp néztem a videot, két szerelőt azért állítanának be bűnösnek, mert amikor egy telefonbejelentésre kiküldték őket, hogy tényleg alacsony-e a vezeték, csak visszajelentették, hogy az optikai szál lóg be, ahelyett, hogy az ügyészség szerint a nem létező eszközeikkel lemérték volna a többi, magasan levő vezetéket. :D Egy év múlva az erőátviteli 22 kV-os vezetékek lógtak be, és akkor meghalt a kombájnos. És itt kanyarodik vissza az ügyészség, hogy egy évvel azelőtt mit kellett volna még csinálniuk. És az adott vezeték ráadásul nem is a szolgáltatóé volt, hanem valami üzemé.
Új bekötésnél az óra mellett :) Ezt úgy értem, hogy az órához még a PEN megy fel a plombált térből, a plombált térben lévő PEN-sín át van vezetve vagy kötve egy nem prombált dobozba, ahová a helyi földelés is érkezik, onnan megy a mért főelosztóba a kék és a zöld-sárga.
Elvileg, de nekem most a regisztrált szerelő nem így csinálta, mondván, ha beleköt az e.on, majd gyorsan átszereli. Most a PEN-t vitte a mért főelosztóba (az is az óra tetején van), oda van átkötve a helyi földelés, szóval a PEN-csomópont az "A" tarifa lakáselosztójában van. Vagyis kissé zavaros a dolog, mert a betápról megy egy kék (nem zöldsárgázott, azaz nem PEN-ként jelölt) a "H" tarifához, a zöld-sárga meg az "A" tarifáról jön át, szóval elég nehéz megmondani, hogy akkor most hol is a PEN-csomópont.
Én nem így kötöttem volna...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!