Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A padláson keresztül vihetem...

A padláson keresztül vihetem az áramot a lenti szobákba?

Figyelt kérdés

Sima kádárkocka, 100m2. Nincs tetőtér beépítés, csak egy sima padlás fa födémmel és öt centis beton réteggel. Fent szeretném a fő ágat húzni és onnan leágazni a szobákba.

Tanultam villanyszerelőnek, de valahogy sose dolgoztam a szakmában, a cnc programozás felé mentem inkább. Az alapok megvannak, pár házat behúztam már, de nem vagyok teljesen naprakész ebben a standardtól eltérő kérdésben.

Azt szeretném tudni, hogy milyen csőben vagy dobozban vezessem el, milyen elosztó dobozokat használjak a padlason, kell-e ilyenkor többrétegű szigetelt vezeték és milyen tűzvédelmi és beázás elleni dolgokra kell figyelni?

Van-e valami különleges megkötés, egyáltalán lehet-e így vezetni az áramot?

Előre is köszönöm!

#padlás #villanyszerelés #Villanyszerelés a padláson #Új vezetékek behúzasa
2023. jún. 11. 12:01
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
És a rágcsálók ellen van-e valami megkötés? Gondolom nem elég a sima gégecső és vezeték csatorna. Vagy igen?
2023. jún. 11. 12:03
 2/11 anonim ***** válasza:
86%

Nálunk már 40 éve a padláson jön végig.

Villamossági szaküzletben mindent elmondanak ,és adnak.

2023. jún. 11. 12:07
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Arra figyelj hogy a hőmérséklet különbség miatt víz pára keletkezhet ami lefelé fog folyni a szerelvények felé vagy az elosztó dobozba, ezt ki lehet küszöbölni ha példaul szilikonnal tömíted a cső végeket. Én a mixvilles kék gégecsövet használnám erre a célra, nagyon stapabíró, ebbe mehet a sima vezeték. Kötődobozokat is fentre tenném, később könnyebb hozzáférni így. Fúrni valószínűleg szívás lesz ha kifogsz egy áthidaló fa vagy beton gerendát pont ott ahol fel szeretnél menni a függőleges horonnyal.
2023. jún. 11. 12:38
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget!
2023. jún. 11. 13:04
 5/11 anonim ***** válasza:
0%
Én egy világért nem raknék a padlásra kötődobozokat. :D Ahol a hibalehetőség karonfogva lófrál, az a kötődoboz. A padláson meg a hibalehetőség az egyenlő a ház leégésével. Legfeljebb azbesztbéléses alumínium öntvény házban helyeznék el kötéseket.
2023. jún. 11. 16:14
 6/11 anonim ***** válasza:
69%

5 ös,már olyan kötő elemek vannak,amely teljesen kizárja a híba lehetőséget.

Rég voltál te is villany szerelési szaküzletben.

2023. jún. 11. 17:13
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Én is a padláson szerettem volna vinni az áramot, de meggondoltam magamat, mert nálam (is) szinte mindent, még a bejövő antennakábelt is szétrágták a nyestek.

Nekem meg nem hiányzik egy padlástűz.

Így is szinte naponta látni ilyeneket a tv híradókban.

De mindenki maga dönti el, hogy megéri-e a kockázatot.

2023. jún. 11. 17:44
 8/11 anonim ***** válasza:
91%

Megoldható, kivitelezhető. Szereld lépésállő merev csővel, hozzá való műanyag dobozl, amin van gumimembrán így meglesz a tömítés rendesen, a csőbe pedig a szokásos vezetékeket végighúzhatod befűzővel.

Rögzítsél le mindent, hogy merev legyen.

Ha fára pakolnál dobozt, az alá éghetetlen alátét kell mindenképpen.

A lemenő cső mindkét végét tömítsed el nem éghető, hőszigetelő anyaggal(kőzetgyapot). Fent leírták miért.

Normális kötéseket csinálj, és megfelelő ketesztmetszetű vezetéket, nem lesz gondod.

2023. jún. 11. 18:00
 9/11 anonim ***** válasza:
#6 mondjál egyet, ami hülyebiztos. :D
2023. jún. 11. 19:13
 10/11 anonim ***** válasza:
Nem érdemes merev csővel dolgozni. Betonba való symalen vagy betonflex a legjobb, vagy mint írtam vannak szintén a betonba helyezhető gégecsövek is ezek jók lesznek a padlásra is. Nem kell hozzájuk könyököt venni vagy hajtogatni.
2023. jún. 11. 23:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!