Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Álló, vagy fali wc? Miért?

Álló, vagy fali wc? Miért?

Figyelt kérdés
Felújítás előtt állunk, és az új wc-n gondolkozunk, hogy milyen legyen. Melyik típussal mik a tapasztalataitok? Mire érdemes figyelni wc vásárlásnál? Milyen kialakításút vennél, ami "pottyantós", vagy amiben megáll a vizelet/széklet? nem tudom ezeknek mi a nevük
2023. márc. 18. 19:25
 1/5 anonim ***** válasza:
41%

Építkezésnél mi is sokat gondolkodtunk rajta.

A legjobb ha megnézed a választékot és az árakat.

Minden megoldás jó, a kérdés neked melyik tetszik majd kinézetben, árban.

A "fali" vécé könnyebbé teszi a padló burkolását, később takarítását. Ráadásul sokkal több van ma már belőle a boltokban, mint a másik fajtából.

A vécécsésze belső kialakítását tekintve mi két nagyon szimpla, földhözragadt szempontot mérlegeltünk. Az egyik, hogy kisgyerekeink voltak és tudtuk, lesz majd hogy esetleg széklet mintát kell tőlük venni - ha mélyöblítésű a vécé, akkor ez nehezen kivitelezhető, hiszen a "termék" azonnal a vízbe merül. A másik meg az volt, hogy a mélyöblítésű vécénél azt tapasztaltuk, hogy erősen felcsapódik a víz amikor belepottyan a terméked és nem akartunk alvázmosást is egyben.

Viszont az teljesen igaz, hogy a laposöblítésű vécét általában vécékefével takarítani is kell utána.

Végül mi mindenhová (2 fürdőszoba +1 külön vécé) fali, hátsó kiállású vécét tetettünk, amik laposöblítésűek. Nem bántuk meg, de másnak meg más az ami bejön.

Azt azért nézd meg, hogy hátsó vagy alsó kifolyású a vécé, mert ahhoz illőt kell választani ha nem akarod feltöretni a falat vagy padlót!

Ezen kívül mi csak annyit néztünk, hogy magyar gyártású legyen - Alföldi porcelánt választottunk. A jövőre érdemes gondolnod a vécé ülőkékre is, a szögletesebb, dizájnosabb kialakítású vécék jól néznek ki, de a rájuk való ülőke ára 2-3-szorosa a hagyományos vécék ülőkéinek és pár évente az ülőkék tönkremennek, újra kell vásárolni.

2023. márc. 18. 20:02
 2/5 anonim ***** válasza:
81%

Mi falit vettünk, mert sokkal könnyebben tisztán tartható a padló (a korábbi lakásunkban álló volt)

Valamint a csobbanós mellett döntöttünk. Amúgy ha a pottyantás előtt bedobsz 2-3lap papírt, nincs alvázmosás, ellenben kevesebb a szag és alig kell a kefét használni. Ami még szintén pozitívum, hogy a nálunk férfiaknál kis dolognál nem fröcsög.

2023. márc. 18. 20:47
 3/5 anonim ***** válasza:

A “pottyantósnak” mélyöblítésű, amiben megáll a vizelet/széklet, annak pedig laposöblítésű a neve. Mindegyiknek van előnye is, hátránya is, részletesen itt írnak róluk:

[link]

Az álló wc olcsóbb, viszont a fali wc duplán jobb: végleges rögzítés előtt be lehet állítani a magasságot, milyen magasan/alacsonyan kényelmes Nektek rajta ülni, illetve a tartály beburkolása után a tetejére pakolni is lehet (pár guriga wc papírt, légfrissítőt, fertőtlenítőt stb.) !

2023. márc. 18. 23:22
 4/5 anonim ***** válasza:
65%
Nekem a fali wc-t illetően mindig olyan érzésem van, hogy bármikor leszakadhat a rajta ülővel együtt. A lapos öblítésnek egy hatalmas előnye van, hogy az egészség ellenőrzésének céljából szemrevételezhető a faeces színe, állaga, az esetleges bélvérzés előfordulása, az emésztettség mértéke és az esetleges bélférgek jelenléte. Ilyenkor a mintavételi lehetőség is biztosított.
2023. márc. 19. 14:49
 5/5 anonim ***** válasza:

#3-as vagyok. Mondjuk, ebben egyetértek, hogy a fali wc egyetlen hátránya, hogy nincs akkora biztonságérzetem nekem se, mivel a rögzítés nagy terhelésnek van kitéve - maga a wc csésze súlya, plusz aki ráül. A hátulján esetleg sziloplasztos ragasztással be lehet segíteni, de azon kívül egyetlen hatalmas csavar tartja az egész csészét a falon! Nem csak a pénz, de mivel nekünk itthon abszolút megfelel a standard magasság, ezért is vettünk álló wc-t a felújításakor, de aki igényes a megfelelő ülőmagasság kényelmére, annak fali wc a jó választás!

Összegezve a dolgokat, szerintem csak a szemrevételezés/mintavétel a laposöblítésű egyetlen előnye, de arra van alternatíva, direkt ezzel a céllal vödörbe is lehet üríteni! Azon kívül viszont a mélyöblítésűnek 3 előnye is van:

- ha férfi vizel, állva, kevésbé fröcsög ki

- sokkal könnyebb lehúzni a végterméket és tisztán tartani a csészét

- kevésbé lesz vízköves

Nekünk itthon mindig mélyüblítésű volt, anno az iskolában találkoztam csak laposöblítésűvel, és annak egy váratlan hátrányával is: sokat kellett ürítenem, és a felhalmozódott végtermék elérte a fenekemet!

Az “alvázmosás” lehet hogy kissé kellemetlen, de semmi bajunk nem lesz tőle, és csak akkor van, ha nagyot csobban, viszont azt is ki lehet küszöbölni, ahogy a #2-es írta!

2023. márc. 19. 23:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!