Konkrétan mi fér most bele egy egyszerűsített gázkazán cserébe?
Kérdeztem itt a szerelőket, akik javították a kazánt, azt mondták meglehet csinálni egyszerűsítettbe.
De az interneten teljesen eltérő dolgokat is olvasok.
Egy 20+ éves régi nyílt égésterű, alu kéménnyel, vascsöves rendszer (központi lett anno átalakítva zárt rendszerré), tehát látták a rendszert és a készüléket, azt mondták meglehet csinálni. A kéményt újra kell bélelni azt mondták. Meg valami szivattyút kell beépíteni a kazánhoz, ami kivezeti a vizet mondjuk a csatornába.
A neten viszont azt olvasom, hogy ha nyíltat akarok cseréltetni zártra, akkor az mindenképp tervköteles.
Nos akkor mi is az igazság? Mert jó lenne nekem az egyszerűsített csere, ha tényleg mehetne, mert a kazánt akarnám kicseréltetni, meg a régi alumínium radiátorokat (5 darabot) mert már iszonyat hangosak, hiába minden légtelenítés meg takarítás.
A te esetedben ez nem egyszerű kazán csere .Pancseroknak ne üljél fel.
Gázkészülékeket az cserélhet,akink ehhez van jogosultsága .
Akinek ilyen van,az semmilyen szabálytalanságot nem vállal be ,mert eltilthatják ettől a tevékenységtől végleg.
Már csak kondenzációs kazánok vannak.
A szerelést terveztetni kell.
A kazánnak saját kémény rendszere van,ez nincs bent a kazán árában .
A tervező lesz a munka felügyelője,átvevője .
A szolgáltató ebből ki van hagyva már .
Érintés védelmi igazolás is kell majd .
A kazánt szak szervíz helyezi használati üzembe.
Igy lesz garanciális,a biztosító is igy fogadja el.
A költség nagyban függ a kazán árától,és az szerelési anyag áraktól.
800 ezerre lehet kalkulálni .
A gyenge nyomás lehet az oka,a radiátorok zajosságának.
Azokat nem cserélném .
Tudom, hogy csak kondenzációs kazánok vannak, ezért sem értem, hogy miért mondták, hogy egyszerűsített cserébe belefér, látták a rendszert, látták a jelenlegi régi készüléket. Furcsállom is ezt. Sejtettem, hogy nem olyan egyszerű az, látván több ember házán is a kondenzációs kazán saját keményét, nem pedig olyat, amilyen nekem van például.
A nyomás nem tudom mennyire gyenge, 1,5 körül áll hidegen, fűtés közben nem éri el a két bart, 1.9 bar.
A tágulási tartály ilyen, ami fel van szerelve:
Töltsek rá még?
Azért mondták, mert szabálytalanul, "okosba" meg lehet oldani sokmindent. Egy ilyen rendszerrel is lehet, hogy évekig semmi baj nem lesz, de azért ezernyi rizikó van benne, amivel nem érdemes játszani.
Ha szabályosan akarod csinálni kéménnyel, készülékkel együtt szerintem a 800e is alábecslés, inkább valahol 1,2 és 1,5 millió Ft közzé saccolnám.
Jó az a tágulási,és a nyomás .Menjen a keringtető,amikor légtelenitesz .
Azért írtam a 800 ezret,mert nálunk most volt csere.
A mostani szerelők hibát találtak az előző kiviztelezésnél,ezért új tervet is kellett csináltatni .Pedig kondenzációsat cseréltek le.
Az előző felszerelés barátian történt.Nem érdemes kockáztatni .
Nem is akarok kockáztatni, meg jobban belegondolva, inkább ha cseréltetek, akkor már a teljes régi, vascsöves rendszert ki a kukába, az lenne a legideálisabb.
EPH, hát gondolom nem felel meg már a szabványnak az sem, ahogy ott kivitelezve van. Egy egyszerű 1P-s B6-os kismegszakító figyel a kazán mellett, aztán be van dugva simán a konnektorba. Gázóránál meg a kazán csöveinél is megtalálható a zöld-sárga földelés. Gondolom ezen is kell alakítani.
Érintés védelem igazoláshoz szintén olyan villamossági szakembert kell,akinek van jogosultsága,hogy ilyet kiállítson.
Ezek a kazánok már áramban is keveset fogyasztanak.
Köszönöm az eddigi hasznos válaszaid, értem már a dolgokat. És valóban olcsóbb lenne egy kombi kazánnal például a melegvíz előállítás is?
Mert a jelenlegi kazánunk csak fűtésre alkalmas, mellette egy villanybojler gondoskodik a melegvízről, de csak úgy zabálja az áramot, teljesen mindegy, hogy időzítem, vagy nonstop áram alatt van (Hajdu 120 literes, 2 évente tisztíttatva van, cserélve benne minden ami kell) de a fogyasztása ugyanannyi vízkővel vagy anélkül is. (sajna nincs kiépítve a vezérelt áram nálunk, így nappaliról megy).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!