Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » 130 m2es családi ház komplett...

130 m2es családi ház komplett villamoshálózat szerelése mennyibe kerülhet kb?

Figyelt kérdés
A falakig le van csupaszítva minden, minden vezeték, doboz és kapcsoló új lesz és 1 db elosztószekrény lesz a villanyóra után. Teljesen átlagos családi ház.
2023. jan. 2. 14:47
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Nem villanyszerelő vagyok, de építőiparban dolgozok.

Több szakember is mondta, hogy az elszabadult árak miatt, már sokszor kénytelenek így számolni. Ez főleg az anyagokra vonatkozik, mert az a vezeték, ami hétfőn még 200, csütörtökön már simán 300..

Nem, nem vagyok villanyszerelő, de találkoztam párral az elmúlt 1 évben ;) ráadásul nem kis beruházásoknál, szóval nem a kókler kategóriáról beszélek.

2023. jan. 3. 17:32
 12/22 anonim ***** válasza:

ja értem.

Akkor te majd mérjed m3 ba :D

Vagy tudok jobbat: m4 be, 4 dimenzióba. Hisz válság van :D

2023. jan. 3. 17:41
 13/22 anonim ***** válasza:

Nem értem a kötekedés tárgyát.

Mondtam valamit, ami egy valós jelenség.

Amúgy meg, ha utána számolsz, akkor kb ugyanott van. A kérdező 2-2.5m-t irt, az én példám 2.3-2.6m között van.

Nézz meg pár példát akár itt gyakorin, az esetek nagy részében 100-200.000Ft-os eltérés van a kivételezések árához képest, ha ugyanazt megszorzod ezekkel a m2 árakkal.

Festő vagyok köszi, nekem jó a m2 és a fm ;)

2023. jan. 3. 17:52
 14/22 anonim ***** válasza:
+egy épület alapterületéből egy normális szakember már megmondja, hogy nagyságrendileg hány méter vezeték kell, átlagosan hány szerelvény van az olyan jellegű épületekben, lakóház vagy iparterület stb stb stb. Az anyagról a végén úgyis számla van, pótmunka vagy extra igény pedig 10ből 11 esetben van, így legalább arra is marad a költségvetésből.
2023. jan. 3. 17:59
 15/22 anonim ***** válasza:

:D

Te miről beszélsz?

Láttál már olyat, hogy van egy kis pótmunka azt a szaki ingyen megcsinálja, mert úgyis lehúzta már a megrendelőt :D

Pont a pótmunka miatt kell órabért megadni és egy várható időt.

És így az extra dolgok könnyen számolhatók. Ha meg azt látod, hogy a szaki r3sckázik elküldheted a retekbe.

Bazz, neked öröm még az is, ha virtuálisan lehúzol valakit?

2023. jan. 3. 18:15
 16/22 anonim ***** válasza:

Én miért húznék le bárkit is?

Pont azok közé a szakik közé tartozok, akik még az utolsó 1m2-t is kivonják, ahogy az le van írva.

Ez a lehúzás? Hát marhára nem az az átlagos, hogy a megrendelő a munkaterületen tölti minden napját.

Órabéres szakik miatt 2x annyi csúszás van, mint aki m2-ben, vagy fm-ben számol. Oda jön, reggeli -1óra, délben elugranak ebédelni -1 óra, hopp ma 2kor menni kell, jaj ma csak 2-en tudtunk jönni 4 helyett. Ez mivel jobb? Úgyis úgy számol, hogy neki megérje, mindegy hogyan jut el odáig. Kiszámolja, hogy naponta ennyi és ennyi, fel szorozza a becsült napok számával, kap egy összeget aztán vagy lebontja tételesen, elmondja m2-re vetítve, vagy csak simán 1 összegben közli.

És igen, láttam olyat, aki megcsinálta a pótmunkát anélkül, hogy plusz tétel lett volna, sőt olyat is láttam, aki a végén kevesebbre hozta ki munkát, mint az eredeti árajánlat, mert az üzletben kapott kedvezményét a tulaj is megkapta.

Azért ne gondoljuk már azt, hogy minden szaki csak lehúzni akarja a megrendelőket. Ne felejtsük el, hogy akinek tartósan van munkája, keresett szakember, hónapokra be van táblázva, az nem szorul rá +20.000Ft-ra, plusz nem véletlenül szavaznak neki bizalmat hosszú hosszú idő óta.

2023. jan. 3. 18:39
 17/22 anonim ***** válasza:

Azt se érted hogy néz ki egy tiszteséges árajánlat :D

Naná, hogy nem húzol le senkit :D

Örök törvény:

Ne fizess előre, mert megsz.od.

Aztán megbeszélni mit kell csinálni. Az x óra, y órabérrel.

Azt a megrendelő eldönti, hogy végig nézi, vagy nem.

Ha letelik az x óra, vagy akármikor, akár naponta 1 percben megbeszélni, hogy halad a munka. Van-e csúszás, váratlan akadály.

És hoppá, kiderül van-e r3sckázás, ivászat munkaidőben.

És ez nem nyugati bérért elvárás, ez a tiszteséges hozzáállás.

2023. jan. 3. 19:37
 18/22 anonim ***** válasza:

Ki beszélt előre fizetésről? Miért nem értem, hogy hogyan néz ki egy tisztességes árajánlat? Minden szaki beleszámolja a költségeit az áraiba. Én pedig az eredeti hozzászólásomban csupán egy tartományt adtam meg, nyilván egy illetékes szaki, aki kimegy felmérni, majd egy pontosabb, részletesebb ajánlatot küld.

Attól mert valaki ad egy árajánlatot miért kellene előre fizetni? Megvan a végösszeg, a szerződésben fel van tűntve, hogy hány részletben történik a kifizetés, melyik munkafolyamatok után.

Itt is látja a tulajdonos, hogy el lett e végezve a munka, a fix ár miatt pedig jobban is fog dolgozni a szaki, hiszen így munkával tudja növelni a profitot és nem időhúzással.

“Nagyobb” beruházásoknál, pl egy családi ház teljes felújításánál rosszabbat sem lehet tenni, mint órabérben megegyezni a mesterekkel. Pedig ez ellenem szól.

A nyugati bér meg külön buszon jött?

Egyébként meg, ha már ennyire leragadtunk ennél… nálam kisebb munkáknál a végén, nagyobbaknál a megegyezett ütemben történik a kifizetés, persze a befejezett munkafolyamatok után. Kp-s fizetésnél igény szerint az átvételről, bélyegzővel ellátott papírt írunk.

Nem értem hol a probléma?

Komolyan úgy érzem, hogy már csak próbálsz bármi áron belém kötni.

2023. jan. 3. 20:28
 19/22 anonim ***** válasza:

Hagy ne keressem ki, hogy miért tilos készpénzben fizetni. A törvény szerint. Különben garancia se lesz rá.

Az órabér nem azt jelenti, hogy az a szakinak rögtön jár :D

A befejezett munka után jár.

Órabért lehet napibérként is értelmezni.

De kell egy órabér. Ha tovább tart a munka, mert a megrendelő igényesebben akarja, vagy épp az előző szaki miatt áll a munka, azt könnyebb megbeszélni mennyivel nőnek az árak.

Szerintem aki nem képes egy órabért magának megállapítani az lopni megy, nem dolgozni.

Akinek fix állása van az is tudja mennyi az órabére, ha a havi fizuját elosztja, de még az autószerelőnél is ki van írva egy órabér :D

2022 ben nem nehéz.

2023. jan. 3. 20:58
 20/22 anonim ***** válasza:

1.5 millió forintig semmi nem tiltja a készpénzes fizetést, a számla pedig ígyis úgyis 5 év kötelező garanciát jelent itthon. Szóval keresd nyugodtan, szívesen elolvasom.

A gyári munkát ne hasonlítjuk össze az építőiparral, főleg egy vállakozó esetében.

Pl csak festeni sokkal gyorsabb, mint tapétázni. Amennyiben 1 nap alatt 3-4x akkora felületet tudok lefesteni, mint letapétázni, akkor miért is kellene ugyanannyi pénzért csinálnom?

Építőiparban a teljesítmény alapú bér a norma, kisebb munkáknál és gazdasági szempontból jön a képbe az órabér.

Az árak pedig úgy állnak össze, hogy minden cég, vállalkozó kiszámolja, hogy neki havi szinten mekkora összeg az, ami fedezi a kötelező kiadásait (parkolások, gépjármű és szerszám karbantartás, járulékok, könyvelő), majd ehhez hozzá adja a kívánt profitot.

Nyilván ez több tételen oszlik el, én pl mindig tételesen számlázok, mindenre külön m2 vagy fm áram van, anyaggal es anyag nélkül is, de ezeket nem lehet napibérre vagy órabérre leszámolni.

Tudom mennyit kell dolgoznom egy hónapban, hogy kitermeljem, ami szükséges és kész.

2023. jan. 3. 21:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!