Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » 3x16 amperről 3x40amperre...

3x16 amperről 3x40amperre bővítés mivel jár?

Figyelt kérdés
Örököltem egy házat ahol jövőre szeretnék építeni egy műhelyt barkácsolni. Nagyon sokat kell hegesztenem ezért volna szükség ekkora áramra.

2022. dec. 14. 22:13
 1/8 anonim ***** válasza:
29%

32A bövítés ingyen van.

Viszont kell új méröhelyet kialakítani és kell új óra. Ez kb. 2 év és 600 ezer Ft.

Idén csináltam én is pont garázs-mühely miatt.

2022. dec. 14. 23:51
 2/8 anonim ***** válasza:
33%

Ahogy az #1 írja a bővítés ingyen van, viszont a körülményeket meg kell teremteni hozzá.

Új kiállás a légvezetéknek, falon kívüli mérőóra aminek új szabványos mérőóra szekrény kell, új földelőszonda és kb. ennyi.

Nálunk ez tavasszal Eon-nál 210 ezer volt a szerződött villanyszerelővel, papírmunkákkal együtt 2 hét alatt megvolt. (Fejér egye)

2022. dec. 15. 00:30
 3/8 anonim ***** válasza:
77%
3x24A plusszba úgy 350ezer körül lesz, plussz a szabványosítás.
2022. dec. 15. 06:55
 4/8 anonim ***** válasza:
87%

1x32A jár ingyen!

3x40-el, ahogy előttem írták, 72A-al vagy az ingyenes felett, és az igen, önmagában 350 ezer forint a szolgáltató felé, továbbá óraszekrény szabványosítása, ha pl. csak lábonállót engedélyeznek, már 500 felett van a történet, de ha engedélyezik falra/falba, akkor is nagy a szórás, de 200-300 ezer forint között. Szóval 500ezer-1millió forint között kell számítani.

Mindenesetre ha nem vagyok indiszkrét, mi a francra kell neked 3x40A barkácsolni? Az emberek elsöprő többsége, aki barkácsol otthon és használ akár hegesztőt is, el van 3x20A-al! Még egy öreg hetra is elmegy egy 16-os biztiről! 2x20-ra (vagy 25-re) elosztod a házat (ha lakni fogod) és az egyik 20-ast meghagyod a műhelynek és ennyivel nehogy már nem tudsz barkácsolgatni...

Attól, hogy sokat hegesztesz, még egyszerre egy hegesztőt tudsz csak használni!

Ülj le és álmodd meg, hogy a házban milyen gépeket szeretnél majd használni, számolj egyidejűséggel, hogy mi az, ami biztos előfordul, hogy egyszerre fog menni, ezek fogyasztásából számold ki, hogy hány A-ra volna szükséged a házban, ehhez lődd be az amperigényt és emellé számolj a műhelyben azokkal a gépekkel, amik a legnagyobb fogyasztók és előfordul, hogy egyszerre megy mind a kettő. Ennyi a történet, de hogy ez 3x40-re jön ki, azt túlzásnak tartom! Attól, hogy van két hegesztőd, még nem kell 32A-al számolni, hacsak nem hegeszt valaki veled párhuzamosan!

2022. dec. 15. 09:35
 5/8 anonim ***** válasza:
72%

3x40=120A, ez 230V-on.

kb 24V-on hegesztesz, 0 veszteséggel (230/24)x120 lenne a maximálisan kinyerhető hegesztőáram. A valóság szűk 0,8-szorosa szokott lenni ennek. Hidd el, nincs kedved 800A-en hegeszteni.

2022. dec. 15. 12:19
 6/8 Majatom ***** válasza:
100%

Nekünk 3x16 A van, én is szoktam barkácsolni, hegeszteni (inverteres hegesztő, kijelzője szerint 200 A-rel hegesztek 2.5-ös pálcával), meg pluszban van a konyhában egy 3 kW-os sütő, meg egy 7 kW-os főzőlap, meg a szokásos dolgok (hűtő, fagyasztó, mosógép, mosogatógép, stb...), de még soha nem oldott le egyik fázis sem.

Ez nem jelenti azt, hogy neked is elég lesz a 3x16 A, de szerintem is kicsit túlzás a 3x40.

2022. dec. 15. 13:56
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Pénteken kaptam meg az eontol és a villanyszerelőtől az árajánlatot. Földkábellal és mindennel együtt 920ezer Ft. Azért van szükség rá mert jelenleg munka mellet csinálom az ev-m, viszont mostmár 2en is dolgozunk és így már többször is lecsapta a biztosítékot. De ha a későbbiekben is minden ilyen jól megy akkor műhely bővítés miatt amúgy is szükség lesz rá.
2023. jan. 30. 07:56
 8/8 anonim ***** válasza:
Mondjuk annyiból jut ilyenekre, hogy mosógép, szárítógép, mosogatógép, több bojler együtt fűt, szabad mindent egyszerre sütni-főzni mellette... A réz azért lesz pár százasban...
2023. jan. 31. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!