Üdv!
Milyen sorrendbe tennétek a megtérülési idő szerint:
1.) ház hőszigetelése (falak+padlás - azaz födém-
+széldeszkázás), 2.) magas kategóriás fűtő-hűtő
klímaberendezések beszereltetése jó munkaerő árban,
3.) napelem-rendszer felszereltetése?
Figyelt kérdés
Azt hiszem, hogy ez sokunkat érdeklő téma manapság.
Amíg nem hőszigeteltél nem érdemes a fűtéshez nyúlni, mert a szigetelt lakásnak sokkal kisebb a hőigénye. A napelem beruházás pályázati pénz nélkül még mindig meglehetősen drága.
A jó fűtő berendezés hőszigetelés után viszonylag gyorsan megtérül.
Amihez én gyűjtöm az információkat:
Egy kis teljesítményű napelem rendszer, az állandó fogyasztóknak (PC, töltők NAS hasonlóak)
Az eddigi részeredmények szerint ezek fogyasztják az elektromos áram nagyját. Az összteljesítményük (nálam) 500-600 W körül van. A mérések még folyamatban.
2022. aug. 7. 15:33
2/12 anonim válasza:
Mindenképpen először a hőszigetelés, annál is inkább mert pillanatnyilag ezt tudod megcsinálni leghamarabb. Már a klímát is nehéz beszerezni, de a napelem kivitelezésére nekem a legtöbb cég jövő tavaszt-nyarat mondott, mivel hiánycikk az inverter és a legközelebbi szállítmányt is jövő februárra ígérték nekik. A napelem megtérülésével is nagyon nehéz számolni, mert ha jól tudom (javítsatok, ha tévedek), akkor 2024-től már csak bruttó elszámolással lehet szerződni, ami azt jelenti, hogy fűtés esetében pont akkor termelsz a legkevesebbet, amikor a legtöbbet fogyasztasz, így kénytelen leszel vásárolni a szolgáltatótól és így a megtérülése sokkal hosszabb idő lesz. Tehát, ha jövő év végéig nem fejezed be a napelem telepítését, akkor az elszámolási forma boríthatja a kalkulációt és talán a sorrendiséget is.
Sajnos az ilyen kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben nehéz jó döntést hozni, főleg ha összességében 7-8 milliós beruházásról beszélünk.
A napelem előtt a tetőt is meg kell csinálni, nem rakják fel akármire. Pont ezért nem látsz napelemet a szegényebbek házain, csak felújított vagy újépítésű házakon és palotákon.
2022. aug. 7. 16:14
5/12 Japán Gulyás válasza:
1-3-2, bizonyos esetekben ha már valamennyi minimális hőszigetelés van akkor 3-1-2
2022. aug. 7. 16:23
6/12 A kérdező kommentje:
Kösz a válaszokat. Én is akkor próbálok segíteni például az 1. hozzászólónak: ha PC -t használsz mondjuk napi 10 órát, az lehet lazán akár 4 KWh/nap (mivel még nem jött mérési eredményed, de ritkán használja ki maxra a tápot egy gép), ez 31 -l beszorozva lehet akár 124 KWh/hónap, ami ugyebár beszorozva 70 Forinttel annyi mint 8680 Ft. -Ha játékra/folyamatos konvertálásra használod legalábbis, mert ugye ekkor a legnagyobb a fogyasztása. De én ezzel úgy vagyok: ennyit megengedhetsz magadnak havi szinten lazán, ha gamer vagy. Másfelől ha van befektethető pénzed, hogy ezt a fogyasztást lenullázd Forintban, akkor ez sokkal biztosabb befektetés, mintha akár állampapírba/kriptovalutába fektetnéd be, és még növeli is a lakásod értékét + jobban tisztelnek azok, akik látják a házadon, ha nem löttyedt fejüek azok.
2022. aug. 7. 19:13
7/12 anonim válasza:
Ha nem kell járható födém, akkor a legkedvezőbb a födém szigeteléssel kezdeni. 30 cm rétegvastagság egy 60 m2 alapterületre kijön 300 eFt-ból (tekecses üveggyapot). Ha járható kell, akkor 5-10-szer drágább.
Egy napelemes cég vezetője mondta, hogy amíg nincs a -tömör tégla falazatú- házamon minimum 10 cm hőszigetelés, addig ne akarjak napelemekkel/napkollektorral fűteni. Ez 15 évvel ezelőtt volt, de biztosan ma is igaz.
Tehát a hőszigetelés magasabb prioritású feladat, mint a napelem.
2022. aug. 8. 10:05
8/12 anonim válasza:
Első a klíma, aztán a többi.
Hiába nagy a hőigény, ha azt olcsóbban állítod elő, jobban jársz.
Persze a legjobb lenne a klímát és a szigetelést egyszerre megoldani.
2022. aug. 9. 01:44
9/12 anonim válasza:
Első a szigetelés, utána a fűtés, majd a napelem. 8-as hülyeséget ír. Egy takarékos fűtési rendszerrel is az utcát fűtenéd szigetelés nélkül és akkor már nem lenne annyira takarékos. 1-esnek, egyszerűbb az állandó fogyasztást megszüntetni mint kisteljesítményű napelemrendszert és annak nyűgjeit bevállalni. Kis fogyasztású PC netezésre. Sose értettem, hogy minek egy átlag házba NAS ha csak filmezésre használjuk a fennhéjázáson kívül. Rányomsz egy külső vinyót a tv-re és addig fogyaszt amig nézed a sorozatodat. A kütyük töltése meg nem vesz le annyi áramot, hacsak nem elektromos rollert vagy bringát töltesz napi szinten, ara már lehet érdemes napelemet szerválni. Lehet áldozni a környezetpusztítás oltárán velük rendesen.
2022. aug. 22. 07:01
10/12 anonim válasza:
Kedves 9-es 1-es vagyok. Informatikusként, hogyan szüntessem meg az állandó fogyasztásokat? Gyakran dolgozom itthonról (PC vagy noti olyankor bizony be van kapcsolva). A NAS-t sajnos nem tudom kiváltani külső HDD-vel, elég sok mindent csinál. Többek között film nézésre is használjuk (ha már van), de alapvetően munka eszköz. A hűtő és a cirkó is állandó fogyasztó, nem szüntetném meg, a villanypásztor megy napnyugtától napkeltéig, valamint ha nem vagyunk itthon (ne jöjjön át a szomszéd kutya), a riasztót hogy szüntessem meg? Van, hogy sok millió értékű anyag van a lakásban. Télen a világítás is szinte egész nap megy (azt a napelem úgy sem fedezi, mert akkor neki is sötét van). A válaszokat köszönöm
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!