Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Hálózati (230 VAC) "élő"...

Hálózati (230 VAC) "élő" fázist érintve mekkor áram lehet az, ami alig érezhető bizsergést okot az ujjbegyben?

Figyelt kérdés

Persze tudom szubjektív mind a kérdés, mind az érzés. És nagyon függ az egyéntől és annak pillanatnyi fizologiai állapotától (testfolyadék arány, izzadás, idegállapot, bőrtípus, stb).

Hálózati feszültség alatt kellet kötődobozban dolgoznom, de triplán rákészültem (gumi talpú cipő, plusz szigeteleőlemezen állva, közelben semmi fém, cső, vezető, stb), és figyeltem mindenre mit mikor érintek meg. Mindig csak amivel dolgozok az legyen szigeteletlen állapotban, stb. Nem is volt semmi gond, pár perc alatt végeztem. Amúgy szimpla terheletlen vezetéket kellett a meglévő "élő" vezetőkre rákotni. De alapvetően szigetelt eszközökkel dolgoztam, és ha lehetett kerültem a fázis érintését.

Most hogy miért ezt a módot választottam, és nem áramtalanítottam a lakást (vagy csak azt az áramkört), hagyjuk ki a történetből, hosszú. Tudom ez kellett volna, kérlek ne ezt feszegessük most.

De tegyük hozzá hogy azért is voltam bátor, mert az egész lakás egy 20mA-es hibaáramú FI relén van.

Ahogy "szokás" az "élő" fázist, csak megpöccintettem párszor ujbeggyel, és egyre erősebben érintgettem, hogy ne az első erősebb érintésnél lepődjek meg. Bár azt tudtam hogy így "áramütés" fizikailag lehetetlen. Ujheggyel történő erős szorításnál volt csak alig érezhető bizsergés.

És itt a kérdés lényege, hogy alig észrevehető bizsergésnél kb mekkora áram folyhatott át az ujjakon? Nagyságrendileg? Én mA/uA nagyságrendű áramot sejtenék, ami csupán a szigetelőanyagok+cipőtalp szivárgó árama amin álltam. Csak becslés: ha 100 Mohm volt a szigetelés, akkor is 2,3 uA körül alakulhatott az áram.

----------------------

Apropó... bónusz kérdés. Valaki kapott már úgy áramütést, hogy rendesen záródott a föld felé, de volt FI relé ami lekapcsolt? Kíváncsi lennék hogy a 10-20 ms lekapcsolási időben mit lehet érezni. Milyen az "érzet" ilyenkor? Ha tippelnem kellene, mivel az áram csak fél-egy periódusig tart, ami így egy erős, és egy igen kelletlen "impulzussá" csökken, és így nincs a klasszikus "rázás" :)

Kipróbálni biztos nem fogom, eleget rázott meg az áram ahol még FI relé sem volt... mind jó k#rva sz@r volt. És biztos nem 10-20 ms ideig tartott... mert annyira nem jó a reakcióidőm :D Az "rázott" párszáz ms-ig :D

2022. máj. 16. 21:50
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

10: Igen... ;) A talpam es a padlo kozott kialakulo kapacitasra is gondoltam. De az alacsony frekvencia es kapacitas miatt a kialakulo impedanciaban a reaktancia elenyeszo lesz a rezisztenciahoz kepest. Igy az azon valo dillemazast elvetettem :)

Viszont mondjuk egy 100 Mohm-os szigetelesnel is mikroamperek alakulhatnak ki. Ami azert mar megfontolasra erdemes.

Egyebkent egy hagyomanyos glimmlampas fazisceruzaval is a fazisba piszkalunk, megerintjuk a vgen a femgombat, es igy magunkon keresztul zarjuk az aramkort... ettol vilagit. Csak a faziscerkaban is van egy sok megaohmos ellenallas emlekeim szerint, ami mikroamperekre korlatozza az aramot :) Tenyleg azt is megmerem mekkora. :)

2022. máj. 17. 09:44
 12/15 anonim ***** válasza:
Adatokat kérünk, ha már elvégzed ezeket a jó kis méréseket. :)
2022. máj. 17. 09:47
 13/15 A kérdező kommentje:
12: Meg fogom mermi... de a multiba a biztositekot kell cserelni... es a faziscerkat is meg kell keresni :) De igyekszem :)
2022. máj. 17. 09:53
 14/15 anonim ***** válasza:

A fáziscerka ellenállása az a régebbi magyar szabványok szerint 1 mA-re kell, hogy korlátozza az áramot, a névleges felső feszültséghatárnál. A mostani szabványok 0,5 mA-t írnak, de azt is, hogy 1000 V-on ne haladja meg az 1 mA-t.

Egyébként, tud az meglepőt csípni, ha novemberi esőből bemegy az ember a hidegpadlós konyhába, vagy a másik kezével földelt fémtárgyba kapaszkodik, satöbbi.

Azt nem tudom, kinek magyarázod a fáziscerka működését, mikor itt senki sem mutatkozott olyan hülyének, hogy azt ne tudja...

2022. máj. 17. 12:06
 15/15 A kérdező kommentje:

14:

Nem neztem senkit hulyenek csak probaltam az emberen atfolyo kis aramokra hasonlatot talalni. Es epp eszembe jutott.

2022. máj. 17. 16:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!