Be kell falaznom egy kibontott ajtót. Hogy kezdjek hozzá?
Az ajtó kibontást meg tudom csinálni, de ajtót még nem falaztam be soha. Falaztam már életemben, de az nem élesben ment(kőműves tanoncoknak húztam téglafalat a vakolàs gyakorlàsàhoz), szóval más jellegű volt.
Van építőipari szakmám, szóval nem szívesen hívnék kőművest, ráadásul rohadt drága is lenne, és pénzem meg nincs rá.
Családi házról van szó, a hátsó ajtó vált feleslegessé a házban, és azt szeretném befalazni.
Simán építsem fel téglàból a falat, és ennyi? Mert azért például egy kerítés esetében kell alapot ásni, meg egyebek, és ezért vagyok picit bizonytalan.
Ajtót kiszedtük. A tartó fal üreges beton tégla.
Sógorom falazta fel B30-as téglával és falazó habarccsal. Nem volt semmi ilyen-olyan rögztés, csak a végén kis darabokkal beszorítás az áthidaló alá.
Ez volt több mint 5 éve. A fal köszöni jól van. Meg se mozdul.
"Falaztam már életemben...kőműves tanoncoknak húztam téglafalat...Van építőipari szakmám"
Bocs, de -a fentiek fényében- a saját szakmádban sem hívnálak el...
Ha ép.iparban dolgozol, akkor felesleges ezen rugózni, állj neki, nem igaz, hogy nem láttál még ilyet.
Ha nyílászáró helyét falazod be, akkor nem okvetlen szükséges téglával bekötni a meglévő falba, ott meglehet tenni azt, hogy vassal, hilti szalaggal kötsz be meglévő falba, de a vasat ajánlom inkább.
Alap nem kell, mi a tökömnek, hisz van alap? A háznak van alapja!!! Arra falazol rá!
Leraksz egy téglát a meglévő fal mellé, rászámolsz kb. 1-1.5cmt, megjelölöd és azon a ponton befúrsz a meglévő falba akkora lyukat, hogy be tudj dugni egy darab vasat (tüskét), megteszed ezt mindkét oldalt. Fellocsolod a betont, hogy a nedvszívást némileg csökkentsd, majd lerakod az első sort, lehetőleg annyi anyaggal, hogy a két fúrt lyuk és a tégla felső síkja találkozzon. Bevered kétoldalt a tüskéket. Jöhet a 2. sor, ezt így eljátszod minden 3. sorban.
Az utolsó sor szinte biztos, hogy nem lesz egész tégla, ott meglátod mennyi hiányzik, vagy befejezed kisméretűvel vagy vágod a téglát. Igazság szerint be kellene tudni szorítani, azt pedig úgy kellene, hogy deltára vágsz 1 téglát, és annak eltolásával tudod jól beszorítani, de 10-ből 9 kőműves sem sz-rakszik ilyennel, mert nincs vizes vágó vagy nincs nagy flex vagy ha van, nem akar porolni vele stb!
Bocs, de most lett meg a vizsgám, és nem dolgoztam még a szakmában. Fiatal vagyok, és a covid hiszti miatt szerintem két év alatt volt összesen kb hússzor gyakorlatunk, meg volt tízszer jelenléti elméleti oktatás, a többi online ment, ami annyit tett, hogy "Számold ki mennyi 20nm+12nm+5nm" meg egyéb óvodás fa szsàgok. Ezek alapján szerintem joggal mondhatom azt, hogy van még mit tanulnom, és nem valószínű, hogy egy éven belül mester leszek. Eddig egy mester mellett dolgoztam, én voltam a segéd, de az sem tartott sokáig, egy pár hónapig, és oda sem kellett mindennap mennem(a mester már nem dolgozik, öreg és nem úgy bír már). Élesben nem is mernék elhelyezkedni a szakmámban, mert attól félek, hogy kárt csinálok. Most épp megint egy mestert keresek, aki mellé mehetek, mint segéd, mert annak legalább nagyjából jó voltam, meg tanultam is valamennyit.
Tudom milyen szerszámok vannak, tudom őket használni, meg vannak szakmai könyveim, amiket nemrég elkezdtem olvasni, mert nem akarok életem végéig segghülye lenni a saját szakmámhoz. Vannak dolgok amiket meg tudok csinálni, de nem vagyok kőműves, nem az a szakmám, és mint írtam még a saját szakmámban is maradtak ki lényeges dolgok, hiába tanultam két évig iskolában (szerintem a mester mellett egyébként többet tanultam, mint két év alatt, de mindegy).
Ha úgy csinálod, ahogy #6 írja, akkor jó lesz!
Annyi, hogy ha esetleg nem lyukacsos téglával akarod befalazni (de a fal egyébként meg olyanból van), hanem kisméretűvel, akkor belülről igazodj a befalazással a falsíkhoz (már persze vakolatot, glettet, festéket rászámolva), kivülről meg szigeteléssel hozd ki a síkot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!