Légtechnikának mik az előnyei, hátrányai?
Előre szólok nagyon nem vagyok jártas a témában, nézzétek el nekem a hülye kérdéseket
Szóval vettünk egy házat lassan 2 éve, konvektor és kandalló van. Tervben van a fűtés korszerűsítése. Először elektromos radiátorokra gondoltunk, de aztán a férjem szerint legjobban az érné meg nekünk, ha a kandallobol csövek, ventilátorok szórnak szét a meleget a házban. Most télen brikettel futottunk, amit nyáron elvileg sokkal olcsóbban meg lehet venni. Ha csövek viszik a plafonon a meleget, allmennyezet lesz kialakítva.
Kérdeztem a férjemtol is már pár dolgot, pl most oké, hogy itthon vagyok a kislanyunkkal és mindig raktam a tűzre, de ha nem leszünk itthon egész nap, akkor nem tudunk rakni rá . Erre valami olyasmi válasza volt, hogy 2 egesteru lesz a kandalló, de igazából tapasztalatra lennék kíváncsi ezzel kapcsolatban, hogy szerintetek megfelelő e ez a fajta a fűtésrendszer. Milyen előnyei, hátrányai vannak?
Figyu, mi 3 éve kidobtuk a cserépkályhát (teljesen tönkrement), 3 split klímát felszereltettünk, h-tarifa. 100m2-t kifűtöttük 180 ezerből 22 fokra (éves). Egy gombnyomással bekapcsoljuk a klímát amikor hazaérünk, 20 p múlva meleg van. Évente 2x kell a beltérit kitakarítani, hát nem egy agyműtét, simán megcsináljuk magunk.
Elég buta voltam, hogy éveken át küzdöttem a fával, nincs gáz a faluban.
Annyi, hogy a kéményt természetesen meghagytuk, kint van a kamrában egy vaskályha, ha netán áramszünet lenne, azt behozzuk és tudunk vele fűteni.
A kandalló szép, de állandó kosszal jár, és munkával a lakásba. Hatásfoka nem igazán jó, bár vannak jók, de azok fél milla feletti betétek. Hátránya, hogy hőtárolása sincs igazán, pláne légfűtéssel, így hamar kihűl, ha nem raksz rá. Hacsak nincs jól 20-25cm szigetelve a ház.
Nyáron biztos olcsóbb minden ilyen tüzelőanyag, de nem annyival, hogy jajde jó. A fával szintén munka van, tárolni kell, és 1-2 évet száradnia a jó kalória eléréséhez.
2 égéstérnél nem tudom mire gondolt, nem találtam ilyesmit.
Ez a rendszer csak rásegítésre való, fázni fogtok.
Kivéve, ha AA vagy jobb az energetikai besorolása! A jelenleg épült átlagos és zöld hiteles házak BB kategóriások.
Ha meghagyjátok a konvektorokat akkor úgy jó lehet.
Megj: nekem 2002-óta vizteres kandallóm van a nappaliban, soha az életben nem fogok elkövetni még egy akkora baromságot, hogy lakrészen belül legyen a "fás kazán". Annak idején vehettünk volna vegyes kazánt is az árából és a ház végében lévő tárolóban tökéletesen elfért volna.
Na, de végre az idei telet már új rendszerrel fűtöm, és nem lesz tőle kosz a házban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!