LED-es csillár (8 égő) égői max. 2 év után mindig kiégnek. Miért?
Sziasztok!
Tudnátok mondani ötleteket, hogy mi okozhatja azt, hogy rövid időn belül kiégnek a LED-es izzók?
Amikor beköltöztem a lakásba, vettem LED-eseket a 8 foglalatos csillárba, mert előtte csak halogének voltak benne. Azonban azóta kb. fél évente elromlik 1-1, így az eltelt 3 év alatt szerintem már egyszer az összeset ki kellett cserélni, sőt párat még egyszer.
Mielőtt tönkremenne, általában elkezd időnként fényesedni pár másodpercre, majd visszaáll normálisabbra.
A következő fázisban már időnként elalszik egy fél pillanatra.
Utána pedig kialszik, és csak ilyen nagyon halványán pár pont pislákol benne.
Valamint amikor kihúzok/bedugok egy izzót, és még nincs teljesen kint/bent, akkor az összes másik izzó is elalszik pár pillanatra. Ez jelenthet valamit?
Elismerem, hogy gyakran van használva, de szerintem nem érte el a várható időtartamát: sötétedéskor mindig égnek, kb. éjfélig. Télen napi 8 órát, nyáron csak napi 4-5 órát.
Ilyen égők vannak benne: [link]
Előre is köszönöm!
Nem megfelelő a hőelvezetése. A linkelt LED-es fényforráson látszik, hogy szinte alig tud távozni belőle a hő. A LED diódák legnagyobb "ellensége" a hő. Ha túlmelegszik akkor idővel elég a dióda, és kérdésben leírtak fognak bekövetkezni (először jóval fényesebben világít, majd lassan teljesen elhalványul).
Anno ezt a G9 foglalatot nem LED-re tervezték hanem izzószálas halogénre.
Az hogy a gyártók ebbe a foglalatba elkezdtek LED fényforrásokat gyártani, még nem jelenti azt hogy hosszútávon működni fog a dolog.
Mindamellett függ az egész élettartam a jól megtervezett konstrukciótól. Ki kell próbálni más gyártók G9 foglalatos LED fényforrását, hátha nekik sikerült jobban megoldani a hőelvezetést.
Végső esetben pedig érdemes lenne lecserélni a csillárt E27, E14 vagy GU10 foglalatúra. Ezek a foglalatok eleve olcsóbbak LED-nél és sokkal jobb a hőelvezetésük.
LED-es csillár (8 égő) égői max. 2 év után mindig kiégnek. Miért?
Mert ezek a több tízezer óra élettartamok amik rá vannak írva a LEd-es fényforrások dobozaira egy nagy hazugságok. Nekem a Power LED-jeim, 90%-on hajtva és aktív hűtéssel is csak 8 ezer órát bírtak ki.
Nekem is hasonlóak vannak most már 2015 óta. Átlag 1 év után kezdenek halványulni, 2 évnél pedig kidobálom őket. Legalább 20-30%-al lecsökken ennyi idő alatt a fényerejük.
Bár én Kínából rendelem [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!