Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mit lehet tenni ilyen esetben?

Mit lehet tenni ilyen esetben?

Figyelt kérdés
17 éve tettünk új cserepeket a tetőre, Tondach hódfarkú és adtak hozzá a tüzépen egy olyan lapot hogy 50 év garancia van a cserépre. Kb 3-4 éve azt vettem észre hogy a ház egyik oldalán mindig találok a fűben cserépdarabokat, először nem figyeltem rá, mert azt hittem a szomszéd tetőjéről potyog. A szomszédé nagyon régi tetőszerkezet. Aztán nemrég megnéztem és láttam hogy az bizony a mi cserepünk és állandóan potyognak le darabok, hol kisebb hol nagyobb. Tehát ez a cserép nemhogy 50 év, de még 10 évet se bírt ki. Kerestük a tanúsítványt és az már nincs meg, úgyhogy valószínűleg ezt már nem tudjuk bizonyítani, de sajnos így pár éven belül cserepet kell cserélni.
2022. jan. 5. 17:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Már a gyártó cég sem lehet meg,vagy minden dolgozója kicserélődhetett. Így lesz ez a ma gyártottaknál is .

Bramak vásárló is járt már így .

2022. jan. 5. 17:54
 2/12 A kérdező kommentje:
Bramac azért jóval masszívabb cserép, ott az 50 év garancia reális. Szerintem megvan még a cég, mert vannak Tondach cserepek új típusok is. De az a brigád ahonnan vettem már valóban nem létezik, a tüzép is már rég megszűnt.
2022. jan. 5. 17:58
 3/12 anonim ***** válasza:
A szomszédunk is pont így járt - igaz, ő 20 év múlva cserélt egész tetőcserepezést.
2022. jan. 5. 18:02
 4/12 Valentino BROssi ***** válasza:

A cserepedre most is élne a garancia, de az a cserépre vonatkozik, nem a tetőre. Ha leesik a helyéről a cserép az nem a kerámia hibája, hanem nagy valószínűséggel azé a kivitelezőé, aki felrakta és nem rögzítette biztosan.

A gyártó akkor fizet, ha az építőanyag fagykáros lesz, kifakul, eltörik vagy nem méretpontos (alul- vagy felülméretes). Ha valaki utólagosan módosította a gyártmányt, nem tartotta be az építőipari előírásokat, helytelenül építette be az nem az építőanyag gyártó hibája.

Így a kivitelezőnek kéne jótállást biztosítani de az egyrészt rövidebb idő, másrészt mivel Magyarországon az építési vállalkozások átlagosan 2-3 évig működnek, utána felszámolás alá kerülnek így szinte esélytelen, hogy a tetőfedőd még létezne és a szakmában dolgozna (vagy ha teszi, akkor más cégnév alatt ami nem jogutódja az előzőnek). Akkor kellett volna egy műszaki ellenőr aki átveszi a tetőt amiért Józsi és a haverok pénzt kértek tőletek - bár azért megnyugtatlak, hogy a magyar tetők minőségéhez képest a 17 év egyáltalán nem szörnyű időtáv: akad olyan új építésű ház, amiről már 1-2 éves korában potyog le a cserép, de ettől függetlenül még fel kéne küldeni valaki szakértő szerűséget hogy nézze meg, mivel van rögzítve a tetőtök. Spórolós szokás, hogy valami oda nem illő asztaloscsavart használnak ami gyenge leszorító erőt biztosít és akármikor kilazulhat.

2022. jan. 5. 18:07
 5/12 anonim ***** válasza:
4: a mi szomszédunknak nem az egész cserepek estek le, hanem darabok töredeztek le a cserépből, miután elrepedtek....
2022. jan. 5. 18:15
 6/12 anonim ***** válasza:
amúgy a kérdező is azt írta, hogy cserépdarabok töredeznek le....
2022. jan. 5. 18:15
 7/12 A kérdező kommentje:
Nem a cserép esik a tetőről hanem maga a cserép málik szét, ez gyártási hibás.
2022. jan. 5. 18:21
 8/12 anonim ***** válasza:
50 év gari kerámiacserépre, adnak ennyit?
2022. jan. 5. 18:25
 9/12 A kérdező kommentje:
Igen, minden akkori Tondach-ra 50 év garanciát adtak. A4-es lap volt, rajta az egész Tondach típus és a garancia hogy időtálló gyártmányú és a cég vállalja az 50 évet.
2022. jan. 5. 18:39
 10/12 puritan ***** válasza:
Hát akkor nincs más hátra, keresd még azt a papírt, hátha meglesz!
2022. jan. 5. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!