Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Alulról ázik a pincém mit tegyek?

Alulról ázik a pincém mit tegyek?

Figyelt kérdés
3 éve vettük a (1992-ben)épült házunkat és a pincéjének falai alulról nedvesednek és penészlesedik, valószínüleg szigetelés hiányossága miatt. De eddig nem tünt fel 2 éve felujítottuk a pincét és eddig nem volt semmi gond, viszont most meg jelent a nedvesség és a penész. Kb. 15-25cm magasan a padló szintjétől részben a közfalaknál és a külsőfalon is.

2021. dec. 13. 20:59
 1/9 anonim ***** válasza:
78%
Ha ilyen hirtelen jelent meg, akkor máshol kellene körülnézni, pl. vízvezeték, szennyvíz csatorna, ereszcsatorna levezető strang.
2021. dec. 13. 22:20
 2/9 A kérdező kommentje:
Hát hirtelen ék nem mondanám, annak idején mikor a házat meg akartuk venni és megnéztük a pince üres volt száraz és tiszta. Mire le papiroztuk és meg kaptuk a kulcsokat volt 2 nagy zivatar ami után látszódnak ezek a felázások de azt hittük hogy csak beázott egyszerűen. Akkor szárítógéppel ki szárítottam a pincét és a megjelenő penész lekezeltem ahogy kell,akkor úgy tűnt hogy ennyi volt mert nem jelent meg újra. Viszont azért gondolom hogy szigetelés gond mert jobban a ház közepén lévő közfalaknál jelent meg és van egy helységem ahol csak szerelő beton van nincs rajta hungarocell és estrich, ott a fal tövében szemmel láthatóan mintha vizet öntöttem volna a padlóra olyan ázás folt van. Egyébként az eső csatornák kút gyűrűk e vannak kötve de mind távol vannak a problémás területtől légvonalban kb 10 mérerre
2021. dec. 14. 05:38
 3/9 anonim ***** válasza:
82%

Amit tenni kellene, az nagy meló és nem kevés pénz!

Körbe ki kell ásni a szuterént, sőt az alapnak is legalább a felét, majd a falat a belső talajszinten el kell vágni és be kell tolni alá szigetelést, a falat kívülről is szigetelni kell. Ezt követően pedig belül kell szigetelőlemezt fektetni, majd erre betont. Így kellett volna építeni, szóval gyak. utólag kell azt megoldani, ahogy az eredetileg helyesen épült volna.

Ami már megszűntetheti ezt, ha kiásod és a falat szigeteled, annál már nagy az esély, hogy megszűnik a vizesedés.

2021. dec. 14. 08:39
 4/9 anonim ***** válasza:
66%

A penészölő semmit nem ér szinte. Csak akkor, ha a penészesedés a hőmérséklet, páratartalom, légmozgás, stb miatt pont a megjelenés határán van.

A feladaat az, amit a #3-as ír.

Meg kell csinálni jól a vízszigetelést. Ami kb ugyanaz a feladat, ami a hőszigetelés is egyben.

2021. dec. 14. 19:18
 5/9 A kérdező kommentje:

3-sa. Gondolom ez lenne a legjobb megoldás, de más alternatíva nincs?

Mert ahogy mondtad ez nem kevés pénz és idő de ez mind csak a kisebbik gond, felkellene akkor körben szedni a térkövet feltörni a betont nem beszélve a bejárati lépcsőről és én teraszról. Ez kb. Lehetetlen és megfizethetetlen ha csak nem kivitelezhető ez, az egész belülről.

2021. dec. 15. 05:35
 6/9 anonim ***** válasza:

Belülről nem szabad. Vannak ritka esetek, amikor talán lehet belülről. Ez kifejezetten nem az az eset.

A helyzet függvényében talán a körbeásás után a falszigetelés is elég lehet esetleg. Ha meg tudod azt tenni, hogy a padlóbetont vízszigeteled mondjuk vízüveggel plusz a külső falak mellett pedig leástál és vízszigetelted, akkor elérhető, hogy nem jön fel a víz. Talán. De ez rizikós.

Vagy tudsz még belső oldali konkrét vízelvezetős földbeásott folyókás megoldást kialakítani, amit az amcsi Youtube videokon látsz sokat. Ott általánosabb az, hogy a szuterén-szerű alagsor nincs vízszigetelve és konkrétan beázik. Persze az sem olcsó. Swamp pump néven tudod keresni a videokat.

2021. dec. 15. 14:33
 7/9 A kérdező kommentje:
Akkor a befúrós injektálós megoldás nem segít!?
2021. dec. 16. 07:07
 8/9 A kérdező kommentje:
6-os,ha körbe ásom a házat alapig szigetelem, fevésem a járólapot szigetelem a betont belül. Akkor azzal abelsőfalak ázása is meg szűnik?
2021. dec. 16. 07:32
 9/9 anonim ***** válasza:

4/6-os vagyok. Hehe, mint a villamos :)

Két dolog van általában.

Talajvíz, és földpára.

A szigeteletlen szuterén falon a földpára átközlekedik. Nyilván minél mélyebben van a talajban a fal alja, annál több földpára nyomást kap, annál nedvesebb az alja.

Ez egyrészt hűti a falat, másrészt sőkiválást okoz, harmadrézt lenyom bármilyen belső vakolatot.

Mivel hűti a falat, ezért ott könnyen penészesedik. Meg eleve a nedvesség már kéznél van, mert gyalogol át a falon.

Nos, ezt egész jól meg lehet szüntetni kívülről. Körbeásás és rendes külső oldali falszigetelés. Kátrányos, XPS-es, hasonló. Én zártcellás fújt PUR-habot fogok tenni, mert azt a legkönnyebb kivitelezni, és a legjobb a hőszigetelése. Egyben vízzáró és hőszigetelő is.

Nos, ezt a jelenséget erősítheti, ha nemcsak a földpára, hanem konkrétabban a talajvíz is a földben van, mint mondjuk nálam. A házfaltól 5 méterre van egy ásott kút, abban másfél méteren már áll a víz. Ebből tudni, hogy konkrétan a falaim kinti oldalán nemcsak párás a föld, hanem nettó patak folydogál.

Szerintem erre ugyanaz a megoldás, én fújt PUR-habot fogok rakatni a körbeásás után a külső falra körben a talajszint alatt.

Természetesen a sávalap alá nem fogok tudni semmiféle szigetelést tenni, nem akarok aláásni, átvágni, stb. Leások a sávalap aljáig ahogy lehet, és addig fújatom a habot.

Ez valójában nem tökéletes megoldás, de ahhoz közeli.

A padlón feljövő víz hasonló dolog.

Egyrészt a szigeteletlen és párazáró nélküli padlóbetonon átgyalogol felfelé a sima földpára. Nálam kb ez a helyzet 3 helységben. Itt a korábbi tulaj vízüveggel szigetelte a padlóbetont felülről (!), és azt kell mondjam nem rossz megoldás. Szép sima, és nem érzem nedvesnek. Egy helyen le kellett szednem ezt a vízüveget, ott bizony nedvesebb a felülete.

A negyedik helységemben sajnos nagyobb eső alkalmával tócsa keletkezik, a baton alól vagy a fal sarkából valahol feljön a víz és szép szobanagyságú uszoda keletkezik.

Nem hinném, hogy ezt meg fogom tudni oldani.

A jól megtervezett szellőztetés és a vakolat leverése egyébként jól meg tudja oldani a sima páraátdiffundálós gondokat. Talán nem kell körbeásni a házadat, attól függően mire használod a szuterént.

A talajvíz felbugyborékolás sokkal nehezebb kérdés. Nem biztos, hogy megoldható.

Szerintem.

2021. dec. 16. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!