Vettem egy kikevert festéket azonban felkenve túl türkízkékes, nagyon vibrál a szín. Hogyan lehetne javítani rajta?
Bizony, #3, totál egyetértek.
A színmintákat szokás elvinni a helyiségbe, ahova felkened. Mert mások a fényviszonyok, és a felület is a festékboltban és az otthonodban is.
Keverhetsz hozzá fehéret, de házilag esélyes, hogy foltos, márványos lesz. Egy jóval nagyobb és zárható edényben kellene ugyanis nagyon alaposan összerázni és, ha nem tudsz pontosan mérni egyszerre kikeverni az egész adagot, azaz elsőre eltalálni a kívánt arányokat is. Ha szürkíteni is akarod, akkor elvileg (tényleg) nagyon kicsi fekete színezőpasztát lehet hozzárakni (s emiatt még több fehéret arányaiban).
Színminták szerintem jók, én többször restauráltam bútorokat minta alapján kikevert színekkel és helyesek voltak, azaz stimmeltek a régivel.
Könnyebb elképzelni, ha kikölcsönzöd a palettát, hazaviszed és odarakod a fal mellé. A boltban szinte mindenki élénkebbet, sötétebbet választ, aztán nagy felületen látva (pláne, hogy még sötétebb, amíg nedves) megijed tőle. Ez olyan, hogy lehet, hogy ha megtetszik is egy vidám színes sál, az emberek általában nem választanak ugyanolyan színű hosszú télikabátot, mert az meg már sok és jobbak azok a darabok, amik utána mindenhez mennek.
Nincs igazatok, mert a színminta is csalhat és csal is. Tökéletesen reprodukálni nem lehet, mert minden egyes festék színében van tűréshatár a gyártáskor. Minél több színt kell hozzákeverni a választott szín eléréséhez, annál nagyobb lesz az eltérés, hiszen egy kicsit eltér a piros, egy kicsit a zöld, egy kicsit a fehér, egy kicsit a sárga, stb. A végén a kis különbségek összeadnódnak és totál mást fog látni, mint ami a színmintán volt. Hát még ha a keverőgép sincsen normálisan beállítva és karbantartva, ahogyan az lenni szokott. Ha a festő nagyon jó, akkor szemre tud rajta annyit javítani, hogy pl. szürke szín ne legyen annyira kékes vagy lilás, de ehhez nagyon nagy tapasztalat kell és ha mégsem jó, akkor lehet újra megvenni az egészet. Ezen kívül a színminta eleve nem falra felkent festék, tehát már maga a felület elütése miatt is másnak tűnik.
Tanulság: Ragaszkodni kell a gyári színpalettához, azzal nem lehet félrenyúlni. Ami rá van írva, hogy olyan szín, akkor az olyan is lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!