Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Lépcsőházi rejtélyes vezetékek...

Lépcsőházi rejtélyes vezetékek - melyik mi? Vagy hogy tudnám beazonosítani őket?

Figyelt kérdés

egy régi (60-as évek eleje) tömbház lépcsőházában van 4-5 kábel, aminek ma már senkinek lövése sincs, mi lehet. állítólag régen konnektor volt itt a közös munkákra, de aztán megszüntették, na de erre is már csak halvány emlékek vannak.

így fotóból van valakinek tippje, melyik kábel mi lehet? főleg hogy melyik lehet a 220V (2 vagy 3 kábele)? esetleg szín, vastagság jelent vmit? mert sztem mind nem lehet a volt konnektoré ...

kösz előre is

képek:

[link]

[link]

[link]

2021. szept. 28. 06:34
 1/6 anonim ***** válasza:
87%

Nos, egy vezetékcsonkról nem lehet tudni, hogy valamikor mi célt szolgált.

Meg kell nézni van e egyeltalán fázis, nulla, esetleg föld. Végignézni a kapcsolókat nem e működtetik, lámpát stb rákötni, megkeresni melyik fogyasztásmérő mér.

Körbe nézni mellette van e fatipli/ deszkadarab vakolva, csavarhelyjel- régen ilyenre szerelvényeztek.

2021. szept. 28. 06:42
 2/6 anonim ***** válasza:
Hívd ki az elektromos művek szakembereit, akik egy műszer segítségével megállapítják, hogy áram alatt van-e. A szín (ha szakember szerelte eb) jelent valamit, de nem tudom melyik mit. Sejtem, de nem akarok senkit megtéveszteni. Azt tudom, hogy a zöld-sárga vezeték a földelés.
2021. szept. 28. 09:15
 3/6 A kérdező kommentje:

ez az h sehova sincs bekötve és semmi nem méri, max a lenti közös (mind a 3 lépcsőházra vonatkozó) óra.

igen, a zöld-sárga a föld, de nincs műszerem sajnos h kimérjem. állítólag régen egy konnektor volt ott. ennyit tudunk ... semmi egyéb nyom. és állítólag csak kikötötték és bevakolták vmikor, de még ma is áram alatt van.

na majd akkor próbálkozok ... kösz

2021. szept. 28. 10:00
 4/6 anonim ***** válasza:
79%
Ha a közös rész, vagyis lépcsőházba van, akkor a közös képviselő dolga elrendezni, és elháríttatni a veszélyt, megszűntettetni szakszerűen.
2021. szept. 28. 10:21
 5/6 A kérdező kommentje:
pont ez történt, ezut ahogy látod, a közös képviselő általi villanyszerelő általi "szakszerű megszüntetés" ... azért próbáljuk most mi, na meg azért mert közben kiderült, mégis kellene egy közös konnektor.
2021. szept. 28. 10:48
 6/6 anonim ***** válasza:

Kérdező, ezt hogyan értsük: "...állítólag csak kikötötték és bevakolták vmikor, de még ma is áram alatt van."? Te írtad a 3. alatt.

Áram alatt levő vezetéket ki volt az a hülye, aki bevakolt? A vakolat nedves! Megrázta volna! Vagy érintsd össze a drótokat. Ha szikrát vet, akkor áram alatt (volt, de már lenyomta a biztosítékot, amit bármikor visszakapcsolhat valaki.

Ha nincs műszered (Mire is lenen jó? Nekem sincs), arra tanácsoltam, hogy az elektromos művek szakembereit hívd ki.

2021. szept. 28. 11:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.