Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Távfűtéses panelházba miért...

Távfűtéses panelházba miért raktak egy házon belül eltérő méretű radiátorokat egyforma méretű szobákba?

Figyelt kérdés
Nem értem mi alapján számították ki mekkora méretű radiátorok kerüljenek az egymás fölötti lakásokba. A légköbméter alapján biztosan nem mert a legfölső részben tetőtéri lakásba nagyobb radiátorok vannak mint az alatta lévőben. Vagyis a tetőtéri lakás kisebb 8 négyzetméterrel mint az alatta lévő és összeségében több tag radiátor van benne mint a nagyobb lakásban. Egy lakáson belül sem értem, hogy egy 13 négyzetméteres szobába miért csak 3 tagot raktak, míg a 9 négyzetméteres konyhába 6 tagot. Más lépcsőházakban ugyanazon a szinten lévő azonos méretű szobákba sem ugyanakkora radiátorokat raktak szóval abszolút nem értem az egészet mi alapján lett ez megtervezve. A külső falfelületeket is figyelembe vettem de sehogy nem jön ki logikusan.

2021. szept. 23. 20:10
 1/10 anonim ***** válasza:
77%

Mert a bérlő(tulaj,lakó,stb)fázik. Nem egy panelben fordult elő még régebben, amikor nyáron központilag leeresztették az épület fűtésrendszerét, akkor a firnyákosabbja kétszer akkora radiátor szerelt az eredeti helyére. Persze az előre-vissza ágba is tett a biztonság kedvéért feles golyóscsapot. Mindenki boldog volt. Láttam nyolc nm-es szobában duplára cserélt alu radiátort, mert a néni nagyon fázott télen.

Ma már ez nem megy.

2021. szept. 23. 20:41
 2/10 anonim ***** válasza:
79%
A lakások hőleadását veszik figyelembe! Ahogy mész feljebb az emeleteken úgy lesz kisebb a radiátor. Nem tudom pontosan h működik, nézz utána. De ez alapján csinálják.
2021. szept. 23. 20:55
 3/10 A kérdező kommentje:
Amit írtam méreteket azok mind eredeti, még nem lecserélt radiátorok. A 2. emeleten 58 m2-en összesen 12 tag van összesen a lakásban, míg a fölötte lévő részben tetőtéri 50m2-es lakásban 14 tag és van rengeteg cső körbe a plafonnál ami mind melegít. Így csinálták meg mikor épült nem cserélték le sehol.
2021. szept. 23. 22:28
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Egy csöves fűtésnél legfelül van a legkisebb radiátor,és lefelé növekszik a radiátor mérete. Így pl fent a belépő első radiátor 3 taggal,de 60C vízzel fűtőt,,míg az 5. emeleten 6 teg volt de már csak 45C víz volt benne. Zárni nem lehetett 1 radiátort sem,így ez korszerütlen pazarló rendszer volt,cserébe az olcsóbb megépítési költséggel.

A két csövesnél meg kizárólag a lakás adottságait vették figyelembe,azaz ha északi-északnyugati szoba és mondjuk legfelső , akkor raktak legnagyobbat. A körbe zárt szobákat meg kisebbre méretezték ezektől,mint azt ami szabad fallal rendelkezett.

Sajnos a mi lakótelepünkön mindenki össze vissza változtatta a radiátorokat már a 80-as években...,így ne vegyél te mérget arra hogy te ott az eredetit/eredeti méretű radiátort látod egy adott lakásban,és ez a kavarás sajnos nem tervezés alapján történt,hanem sajnos emberi butaságok alapján pl. az ágyunk nem fér el ..ide kicsire cseréljük már le" (szóljunk egy szakinak..az meg pénzért megcsinálta.),..No meg a Nagyi mindig fázik csórikám még 28C-ban is:) ezért megduplázták a tagokat, meg hasonlók...

2021. szept. 24. 07:20
 5/10 A kérdező kommentje:
Egészen biztos hogy nincsenek lecserélve. 90-ben épült a ház.
2021. szept. 25. 22:15
 6/10 anonim ***** válasza:
86%
90-ben nem épült már panel.
2021. dec. 27. 10:19
 7/10 anonim ***** válasza:
Báiztosan cserélték a radiátorokat. Én is csináltam. Az új vevő visszacserélte(később megbánta)
2021. dec. 27. 22:18
 8/10 A kérdező kommentje:
még 92 -ben is építettek panelt nem egy heyen, de a radiátort nem cserélték, kérdeztem és halottam is volna ha cserélik.
2021. dec. 27. 23:21
 9/10 anonim ***** válasza:

Volt egy fűtési mód, gőz, víz,( vízhőfok) egy kialakított fűtési rendszer fajta, és a lakások elhelyezkedése alapján a hőveszteség más.

Nekünk szélső lakás külső szobákban több radiátor volt, mint a teljesen körbeépítettnél( belsőknél). Az északiba több mint a délibe, stb. Ezek alapján . A másik, hogy mégsem tudják jól a tulajok, csak ezt mondták, vagy neked nem mondják az igazat. Aminek a valódiságához nem kell görcsösen ragaszkodni.

2021. dec. 28. 12:11
 10/10 anonim ***** válasza:
A rendszerváltás után a házgyárak az ezeket létrehozó korábbi politikai és gazdasági rendszer sorsára jutottak, azaz megszűntek. 1990 után a még félkész lakótelepeket befejezték.
2021. dec. 28. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!