Ti hány fokos vízzel szoktatok fűteni a különböző külső hőmérsékletek mellett?
Amíg odakint 15-20 fok volt, addig elég volt 40 fokos vízzel befűtenem esténként. Most, hogy reggelre csak 9 fok van, már úgy érzem hogy sokkal többet megy a kazán éjszaka. Egyenlőre még tartja a házban a 22.5 fokot.
Vegyem feljebb már most a vizet 45 fokra, vagy várjak még?
Hogy olcsóbb a fűtés, ha többet megy 40 fokon, vagy ha kevesebbet 45-50 fokon?
Ne a víz hőfokát nézd, legalábbis én soha nem néztem, hanem a lakásét. 3x2 ill. 2x3 ugyanannyi, szóval szerintem mindegy költség szempontjából, hogy kevesebb hőfokkal megy többet vagy nagyobb hőfokkal kevesebbet a kazán.
2021. szept. 21. 09:08
2/9 anonim válasza:
A kazán adatlapját nézd meg, nekem nem kondenzációs kazánom van. 60 C-t javasol a gyártó, azt állítottam be.
2021. szept. 21. 09:32
3/9 A kérdező kommentje:
Nekem kondenzációs kazán van, minél tovább tudom komfortosan alacsony hőfokon tartani, annál takarékosabb. Ezt találtam ki az eddigi rövid tapasztalatom alapján:
10-22 fok külső hőfok mellett : 40 fokos vízzel a lakás 22 fokra fűtve.
0 -10 : 45 ?? ezt még ki kell tapasztalni.
Nincs egy optimális táblázat ehhez?
2021. szept. 21. 10:04
4/9 mindentudó99 válasza:
Szerintem a lényeg hogy 50-55 fölé sose tedd. Akkor már nem igen kondenzál azt mondják így csökken a gazdaságossága.
2021. szept. 21. 10:08
5/9 anonim válasza:
Nincs táblázat, mert sok összetevőtöl függ.
Felesleges a vízhőfokot variálgatni. Ezt egy időjárás függő szabályzás szokta.
Tedd 45- re azt jó. Ha nem fűti be a lakást, akkor felviszed max addig amit 4#írt.
Összességében a bekapcsolgatás fogyaszt sokat, de itt pár ki-be kapcsolás nem számít. Csak akkor, ha egész nap ezt teszi, mert akkor értelem szerint kicsi a vízhőfok, nem tu éri el a lakás a beállított hőfokot.
2021. szept. 21. 10:55
6/9 anonim válasza:
Nekem fatüzelésű kazánom van, azzal aztán tényleg nehéz játszani, hogy jó legyen, de nem lehetetlen. Az a titok, hogy egyszer jól be kell fűteni a házat (ahhoz 60-70 fokos víz kell), és mikor már meleg van bent, akkor leveszed 40 fokra. És a 40 fokos víz, ha állandóan megy, bőven kellemes meleget kell tartson az egész házban, amíg nem jönnek a minusz fokok.
Radiátoros fűtésnél, ha szobatermosztát vezérel, akkor azért nagy hidegben kell a 60 fok. Én amúgy sose állítgatom, 21 fok van mindig, enyhébb időszakokban nem is fűt fel 60 fokra a kazán, mert közben a termosztát már kapcsolja is le a fűtést. Inkább egy jó szobatermosztátot szerezz be, amíg tekerős volt nálam is, én is szenvedtem egy csomót, mert vagy baromi hideg, vagy baromi meleg a házban.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!