Mekkora legyen a keresztmetszete 3x10 Amper átvitelére szolgáló méretlen - rézből készült - fővezetéknek, ha 18 méter hosszan fog futni a villanyórától az elosztó szekrényig?
Hogyan lehet ezt kiszámolni?
Sokat befolyásol, ha tömör, vagy ha nem tömör?
A válaszokat előre is köszönöm.
3*10 A nem nagy terhelés, a 2,5 nmm-es keresztmetszetű kábel is biztonsággal elviszi, függetlenül attól, hogy tömör vagy hajlékony. (A következő méretlépcső, a 4 "kvadrátos" nekem már nagyon túlzó 10 Amperre.)
A 18 méter sem túl nagy távolság.
Vezetékméretezés egyébként a keresőszó a googleban, meglepő módon. :D
Vannak ilyen kész segédletek.
De #1 már méretezte neked.
Hoppá. A méretlen szó elkerülte a figyelmeket. A méretlenre külön előírások is vonatkoznak.
Másfelől meg a mérőtől elmenő vezeték az már nem méretlen.
De a mért fővezetékre is külön előírások is vonatkoznak. A minimum (MSZ 447:2019 8.8. pontja és 6.2.2. pontja) a 6 mm2.
Szerintem az is elkerülte a figyelmet, hogy ilyen esetben nem csak az MSZ 447 a mérvadó, hanem az elosztói szabályzat is.
"A méretlen vezeték (erőátviteli) minimum 10 mm2, maximum 16 mm2 sodrott réz, érvéghüvelyezve, a vezérlő készülékek tápellátása 2,5 mm2 sodrott réz, érvéghüvelyezve"
"A mért vezeték: minimum 10 mm2 maximum 16 mm2 sodrott réz vezeték érvéghüvelyezve."
Persze ettől eltérő megoldások is elfogadhatóak, de azok egyedi elbírálás alá esnek.
Nem, az nem kerülte el, legfeljebb nem tudsz értelmesen olvasni. Pont azért írtam, hogy:
A minimum (MSZ 447:2019 8.8. pontja és 6.2.2. pontja) a 6 mm2.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!