Milyen anyagokkal és hogyan lehet eltüntetni a ház északi oldalfalának dryvit vakolatán folyamatosan terjedő szürkés-zöldes elszíneződéseket, és hogyan lehetne tartósan megszünteti a kialakulásuk okát?
A ház északi homlokzata nagy falfelület. Világos pasztell színű a vakolata. Kb. 10-12 éve készült a hőszigetelés, vakolás. Gyakorlatilag az első 5 év után fedeztük fel, hogy a vakolaton gusztustalan elszíneződések vannak. Ezek alulról felfele és oldalirányba terjednek és most már igen nagy összefüggő felületen látszanak. Szinte az északi homlokzat teljes hosszában és a magasságának változóan 1/3-1/2 részén.
Hogyan lehet ezt a gusztustalan elszíneződést hatékonyan eltüntetni?
És a kialakulásának körülményeit tartósan megszüntetni?
A témában utánaolvasgatva azt gondolom, hogy valamilyen algásodásról lehet szó. Csak a ház északi homlokzatát érinti.
Talán plusz infó lehet, hogy a ház többi homlokzatán -ugyanaz a vakolat van- azt tapasztaltuk, hogy az amúgy tetszetős, világos pasztellszínű vakolat, csapadékos, párás időben enyhén rózsaszínes beütést kezd mutatni. Szerintem ez sem normális. Lehet, hogy gyárilag kihagytak valamilyen adalékot a vakolatból? Nem tudom.
Léteznek direkt erre a célra algamentesítő szerek.
Mondjuk én, sima penészirtóval oldottam meg a problémát, egyszerűen lepermeteztem a homlokzatot, majd kb 20 perc múlva átmostam magasnyomású mosóval, az eredmény meglepően jó lett. Sajnos ez csak ideiglenes megoldás, mert az algásodás néhány év múlva visszatér.
Végleges megoldás talán az lehetne, hogy algamentesítővel kezelitek a felületet, és utána átfestitek olyan festékkel ami tartalmaz algásodás gátló adalékot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!