Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Hogyan kell szakszerűen...

Hogyan kell szakszerűen feltenni a kerítéslécet?

Figyelt kérdés

Buta kérdés, tudom, de kb. 2,40/2,45m széles kerítésközök lesznek, és kb 13cm széles fenyő deszka lenne feltéve.

A problémám:

Az asztalosnak sikerült elszabni a léceket, és nagyon nem egyforma méretűek. Arra gondoltam, hogy kimérem köz közepét, és onnan indítom két oldalra a lécezést, úgy, hogy alulra egy távtartót teszek. Azért középről indulok, mert ha nem egész lécre jön ki a széle, szimmetrikus legyen. De mivel a lécek el vannak szabva, ez már nem járható, mert akkor a tetején nagyon nem lesznek egy szintben.

"B" terv:

Marad a középről indulás, A felső tartóvastól kimérem a léc tetejét, rögzítem a lécet, majd kiszámolom a szélek felé az utolsó egész léc helyét. Azt is rögzítem, majd felül a léc tetején rögzítek egy zsinórt, amihez igazodhat a többi léc.

Persze elméletileg lehetne hogy minden egyes lécet kimérek a felső vastól, de az talán nagyobb macera.

Technikai kérdés:

A léc rögzítése.

Kapupánt csavarral terveztem rögzíteni a 40*20-as tartóvasra. Gyors szorítóval odafogatnám, majd fémfúróval átfúrnám a fát, majd a vasat. És mehet bele a kapupánt csavar.

Ez megfelelő eljárás, vagy van jobb is?

Köszönöm előre is a konstruktív válaszokat. :)

#kerítés #rögzítés #Kerítés léc
2021. jún. 1. 22:48
 1/4 anonim ***** válasza:

Van önmetsző platócsavar. Kimondottan fa rögzítésére való fémhez.

Ha el van szabva, ne vedd át, vagy ha muszáj, én megpróbálnék valami mintát csinálni belőle. (nem írtad, hogy hosszában, vagy szélességében szabta el)

Például méret szerint sorba rakom. A legnagyobbat középre és utána egyet jobbra egyet balra szabály szerint haladnék.

2021. jún. 2. 09:16
 2/4 anonim ***** válasza:
Vagy keverd el őket véletlenszerűen.
2021. jún. 2. 14:11
 3/4 anonim ***** válasza:

"Azért középről indulok, mert ha nem egész lécre jön ki a széle, szimmetrikus legyen." Ebből a mondatból arra következtetek, hogy a szélessége van elszabva.

"De mivel a lécek el vannak szabva, ez már nem járható, mert akkor a tetején nagyon nem lesznek egy szintben." Ebből meg arra, hogy a hossza is. Szép kis asztalos lehet... No de: a hosszúság hibája korrigálható, le kell vágni a hosszabbakat akkorára, mint a rövidebbek. Ezután meg mehet az a módszer, amit elsőnek írtál.

2021. jún. 3. 23:37
 4/4 A kérdező kommentje:

Sziasztok,

a lécek hosszra nm passzoltak. Igen, sajnos tényleg "szép kis asztalos" mert az még hagyjám, hogy pár mm ide vagy oda, de derékszögben sem sikerült levágni őket. :(

Megfogadtam a tanácsotokat, és random, ahogy jöttek sorban tettem fel őket. Igazatok volt, szerintem nem vehető észre, hogy eltérnek méretben.

Végül kapupánt csavarral tettem fel, bár a kapun a motor fogasléce miatt itt-ott kellett platócsavart is használni, de a szükség törvényt bont. :)

Kicsit kínlódtam az elején, hogy egyvonalban fussanak a csavarok, van is benne hiba rendesen. Azzal nem tudok már mit kezdeni, a végén még egy sor lazúrral lekenem a léceket kívülről a csavarokkal együtt. Talán nem lesz annyira feltűnő.

Néhány kép:

[link]

[link]

[link]

és még hátra van 80db kerítés léc :D

2021. jún. 21. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!