Milyen az alacsony hőmérsékletű radiátor?
Sok szaklapban olvasni, hogy bár a méretük nagyobb, mint egy normál radiátor, de 40 fokos előremenő vízzel is tud fűteni. Általában kondenzációs kazánokhoz és hőszivattyús fűtéshez ajánlják. Mind a kettő az alacsony kilépő vízhőmérsékletet szereti.
Viszont kerestem online webshopokon, meg a googlén, és fizikai termékben nem láttam ilyen radiátort.
Be írtam már azt is, hogy alacsony hőmérsekletű radiátor, de így is csak a szaklapokat adja ki, akik ajánlják, de egy cég sem árul ilyent. Most akkor hogy van ez? Hol lehet olyant venmi?
Most elakarod velünk hitetni, hogy egyetlen egy bolt sem árul padló/fal/plafon fűtési rendszert???
Kapásból megdőlt a kamu kérdésed!
Jézusom.... -_-
Padlófűtés mióta radiátor? Kit érdekel a padlófűtés? Alacsony hőmérsékletű radiátort keresek, az is volt a kérdés...
Legközelebb olvassd el a kérdést normálisan, mielőtt cinikus megjegyzést teszel másra. Köszi
Ilyen név, hogy alacsony hőmérsékletű radiátor nincs,azaz nem létezik!
A fűtést azt meg kell tervezni,ki kell számolni hogy mivel fűtesz(pl kondenzációs gázkazán) és ehez és a fűtendő tér méretéhez kell tervezni meg mindent. Ha alacsony a fűtővíz hőmérsékelete akkor nagy bazi radiátorok kellenek.
Pl a szocializmusban sok panelban 1 csöves fűtési rendszer mellett fentről lefelé haladva egyre nagyobb aluradiátorokat szereltekbe .
Míg fent a X-emeleten volt kb 20cm hosszú és 60C fok volt a víz addíg a földszinten meg már 140Cm-es ,de ide már csak 30C volt a víz mire leérkezett a 10db radiátoron.
Mondom,..ezt ki kell számolni,meg kell tervezni! de kérdés hogy mennyibe fog kerülni a fűtési rendszered.
Vannak ilyen rendszerekre méretezett, gyártott radiátorok, nagyobb felülettel, jobb hőleadással. Ha nem is pont így hívják őket mindig.
Lásd a fenti linket.
Fizikailag ez nem megoldhatatlan,csak ezt a módszert nem családi házban alkalmazzák.Olyan helyen ahol a fűtés központilag van,és egy
hőcserélőn keresztül van a fűtési víz hőfoka kikeverve .
Pl.kórházban biztos nem találkoztál forró radiátorral,max 40 fokossal csak.
Családi házakban is alkalmazzák. Mivel 2018-tól csak kondenzációs kazánt lehet üzembe helyezni, ami az alacsony vízhőmérsékletet preferálja. A visszatérő víz nem lehet több 50 foknál, ha ez felett van, megszűnik a kondenzáció így a kazán hatásfokra romlik!
A hőszivattyús fűtésnél ugyan ez van, a legtöbb nem is képes a 65 fokos víz előállítására, amelyik meg igen, az is nagyon rossz hatásfokkal.
Azért kell mind a kettőhöz padló vagy falfűtés.
A radiátort azért kérdeztem, hátha úgy olcsóbban meg lehet úszni az átállást. Mert sajna a padlófűtés kiépítése minimum 30 százalékkal több.
De szerintem a radiátor akkor sem játszik, mert akkora méretben kellene alkalmazni alacsony hőfokkal, hogy konkrétan az egyik főfalhoz semmit nem lehetne tenni, csak radiátor lenne.
A fan-coil meg nem jó, mert hangja van.
Akkor már olcsóbb egy téli fűtésre optimalizált klímával megoldani az egészet, ha csak az az opció maradna.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!