Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Használjak fali gégecsövet a...

Használjak fali gégecsövet a lakásom újravezetékezésénél?

Figyelt kérdés
A panellakásomban tervezem kicserélni a régi fali vezetékeket. Kivésem a kábel helyét a falban, eddig rendben vagyunk. És itt a kérdés, hogy gégecsővel vagy anélkül tegyem bele a falba a falikábelt? Egy fórumon olvastam, hogy több hátránya van a gégecsőnek, mint előnye. Végülis nem váltogatom a kábeleket havonta, hogy mindig másikat húzzak be a gégecsőbe. Veszek egy jó minőségű falikábelt, beteszem simán a falba, és kész. Miért vesződnék a vezeték behúzásával? Most csinálnám először, azért kérdezem. Akinek van tapasztalata, kérem ossza meg!
2020. júl. 24. 23:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Tapsztalat nélkül akarsz nekifogni vasbeton falat vésni és egy komplett lakást bevezetékelni? Hát kösd fel a gatyádat. Tudsz minden trükköt, vésés, vezetékválasztás, azok vastagsága, terhelhetőség konnektoros és világítási körökben, alternatív bekötések, biztosítók, érintésvédelem, FI relék, kötésdobozok, szigetelés? Hát bátor vagy, ha megcsinálod. Tisztában vagy a szabályokkal, szabványokkal, hogy egy teherhordó fal hány %-ig véshető? A panellakások fala olyan beton, amiben óránkét 10 cm-t tudsz haladni még jó szerszámmal is. Miért nem használod fel az eredeti vezetékcsatornákat és mélyedéseket? Amíg a rendszer megbontva áll, hol éltek?
2020. júl. 24. 23:26
 2/13 A kérdező kommentje:

Hát, köszi a sok kérdést, de én már kiírtam egyet, ha esetleg arra kaphatnék választ, megköszönném :-)

De azért megválaszolom én is a kérdéseidet:

1) igen

2) nem

3) nem

4) "A panellakások fala olyan beton, amiben óránkét 10 cm-t tudsz haladni még jó szerszámmal is." -> Ha 1 óra vágás után csak 10 cm-t haladtam, akkor azonnal abbahagyom és mesteremberre bízom.

5) "Miért nem használod fel az eredeti vezetékcsatornákat és mélyedéseket?" -> Lehet, hogy felhasználom, de elképzelhető, hogy szeretnék 1-2 új konnektort, és szobánként szeretnék 1 biztosítékot, szemben a mostani kialakítással.

6) Vettem egy lepukkant lakást, azt újítom fel, nem azt, amiben lakok. Nincs arra se pénzem, se szabadságom, hogy mesterembert hívjak mindenhez, ezért mindent én csinálok, kivéve a gázcsapcserét, a fűtéscsővágást, és a vízóra előtti vízvezeték és golyóscsap-cserét.

2020. júl. 24. 23:44
 3/13 anonim ***** válasza:

"Egy fórumon olvastam, hogy több hátránya van a gégecsőnek, mint előnye"

Valószínűleg egy nagyon komoly "hozzáértő" írhatott ilyet. Legalábbis elhiszi magáról hogy mekkora szakember. Egyébként meg nettó baromság az egész úgy ahogy van. Részletekbe nem mennék bele, mert nem látom értelmét, ez nem az a kérdés ahol villanyszerelési szakmai eszmecserét érdemes folytatni.

A lényeget az #1 már leírta.

Még annyit tennék hozzá, hogy a védőcső nem azért kell mert hetente cserélgetnéd a vezetékeket.

Hanem azért, mert ha valami gyártási vagy kötési hiba miatt kifingik egy ág, akkor ne kelljen az egész lakást újra szétverni vezeték csere miatt 1 hónap múlva.

2020. júl. 25. 00:12
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

"Részletekbe nem mennék bele, mert nem látom értelmét, ez nem az a kérdés ahol villanyszerelési szakmai eszmecserét érdemes folytatni."

Kár, pedig amíg leírtad, hogy nem szeretnél belemenni, helyette le is írhattad volna 3 mondatba, hogy miért nem jó.

"Hanem azért, mert ha valami gyártási vagy kötési hiba miatt kifingik egy ág,"

Igazából erre lennék kíváncsi, hogy milyen hibák jöhetnek elő. Mert ugye a mostani vezeték kb. 30 éves, és még egyszer sem kellett cserélni. Arra is kiváncsi lennék, hogy mit értesz kifingás alatt. Egy laposTV tönkre tud menni. De egy darab rézhenger hogy tudna tönkremenni? Gondolom lehet gyártási hiba, vagy alulméretezés miatti melegedés. Ezért mindenképpen egy jó minőségű és nevű vezetéket vennék. Megaztán nem az egész lakást kell szétverni ha gáz van, hanem csak azt a szakaszt, ahol a hiba van.

"A lényeget az #1 már leírta."

#1 igazából kikerülte a válaszadást és a válasz helyett kérdéseket tett föl, mint egy jó politikus :-)

Hovatovább nem látom értelmét bekommentelni azt, hogy nem mondom meg a választ, bár tudom :-)

2020. júl. 25. 00:28
 5/13 anonim ***** válasza:
Nem szükséges cső. MM-réz vezetéket használj!
2020. júl. 25. 04:11
 6/13 anonim ***** válasza:

A szerelésed miatt jegyzem, hogy az EPH hálózatot is kötelező kialakítani. A csőbe azért is van, mert abba egyszeres szigetelésű vezetéket húzunk, amíg a dupla szigetelésűt belehet vakolni(ha a gyártó engedi). Anullázást szabályosan alakítsd ki(nem földelés), kűlönben veszélyes lehet. FI kötelező(30mA). Vezeték 2,5mm2.

Gondolom azt tudod, hogy a törvény/szabványok/előírások nem ismerete,nem ment fel a felelősség alól.

2020. júl. 25. 08:00
 7/13 anonim ***** válasza:
Egyébként a merev csövet lényegesen könnyebb begipszelni, mint a gégecsövet vagy falkábelt.
2020. júl. 25. 08:05
 8/13 mindentudó99 ***** válasza:
Bergmann csövet használj. BR a hajlításához kell egy plusz ezköz.
2020. júl. 25. 11:02
 9/13 anonim ***** válasza:
Gégecsőben elég macerás behúzni a vezetékeket még fűzőzsinórral is, mert megakad a bordákban. Más hatrányát nem tapasztaltam.
2020. júl. 25. 11:18
 10/13 anonim ***** válasza:
MMCu vezetéket kell használni, minden egyéb esetben kegyetlen nagy szopatásban részesíted magadat. gipszel rögzíted azt mehet a glettelés.
2020. júl. 25. 14:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!