Panellakásban az első gázcsapot szeretném kicseréltetni, hogyan?
Panellakásban az első gázcsapot szeretném kicseréltetni, ami közvetlenül a tűzhely fölött van. Az a gond, hogy általánydijas a gázszolgáltatás, ezért nincs lakást elzáró gázcsap, a közös csőről a konyhában a tűzhely fölötti a lakás első gázcsapja. Mivel ez már vagy negyven éves, szeretném egy gázszerelővel kicseréltetni.
A kérdés az, hogy a cseréhez az egész lépcsőházban / strangban le kell zárni a csapot, vagy kicserélhető a csap kiömlő gáz mellett is?
Azért kérdezem, mert még nem láttam olyan kiírást soha a lépcsőházunkban, hogy pl. a hatodikon gázcsapot szerelnek, ezért nem lesz 1-2 órán keresztül gáz. És mi a helyzet a csőben maradt gázzal?
Nem kell elzárni semmilyen előtét csapot! A Gázszerelők simán kitudják cseréni egy mozdulattal a régit egy újra egy panelban.
A panelokban a csőben csak 0.02Bar gáz nyomás van,azaz ez kb lepkefing erősségű ez a hálózati nyomás.Nyilván nem kell közben bagózni,no és persze legyenek nyitva az ablakok a csere mozdulatában,de ezt a gázos amúgyis tudni fogja.
Szóval a 1/2" gáz golyóscsap csere 1 gyakorlottnak rutinból megy!
Az előtét csap ebben az esetben valami "főcsap" lehet, amit az alagsorban a gondnok tudna elzárni.
Egy a panel még a nyolcvanas években épült, és ránézésre a gázcsap egyidős lehet a házalappal :-)
Mi van akkor, ha a gázszerelő lecsavarja a gázcsapot, de valahogy belereped a szintén negyvenéves cső is és nem lehet lezárni a gázt? Húzzak rá egy zacskót?
Egy db! főcsap van az egész házban melyet alapból.. tilos elzárni. A csapot csakis(!!) veszélyhelyzet esetén lehet elzárni,és a visszanyitáskor minden egyes lakásba a bejutási lehetőségnek biztosítva kell lennie! Addig nincs gáz a házban amíg ez nem teljesül!! Ez 1 gázos alaptörvény a társasházakban.
Szóval a gázt ne akard elzáratni,mert a szomszédok megölnek ha nem lesz miattad gáz 1 hónapig.
A Gázcső 2.9mm falvastagságú szavatolt 1/2" cső,és a sérülése szinte kizárt. Ha mégis akkor beledugnak 10dkg vizes kenyérbelet vagy kender csomót és nem tud már a gáz kijönni a csőből.
Ne parázz... beszélj egy gázossal.
Nagyon köszönöm a válaszokat! És megnéztem a videót is! Tényleg kiba egyszerűnek tűnik.
Mostmár azon kezdtem el tűnődni, hogy kicseréljem-e én magam ezt a gázcsapot. 2140 Ft-ért láttam egy webshopban. Ha sikerült, akkor megírom. Ha nem sikerült, akkor azt a hírekből látjátok majd :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!