Ablak nyílás bővítés tégla falban - "újratervezés" nélkül lehetséges? Adott egy B30-as külső fal. Az eredeti ablak nyílás sajnos nagyon nem standard méret: 55x70
Hogy ne kelljen egyedi méretű ablakot gyártatnom, mivel teljes felújításban vagyunk, gondoltam át lehetne szabni a nyílást 60x60 vagy 60x90-re. Az eredeti mérethez képest nem túl nagy lépés.
Statikailag jelenthet ez esetleg problémát? Nem tudom van e áthidaló az eredeti ablak felett, nem bontottam ki, de amúgy is lefelé mennék, ha a 60x90 mellett döntenénk. A ház a 70-es években épült.
jól sejted, hogy az áthidaló lehet a "gyenge" pont.
Könnyen lehet, hogy újat kell betenni, szélesebbet.
Köszönöm a válaszokat.
Mindenképp kibontom felette, hogy lássam van e áthidaló és mekkora.
Ha van még esetleg tipp szívesen fogadom.
Szia!
Megcsináltad? Mi a tapasztalatod?
Szia!
Igen, 2 ablakot is beépítettem azóta.
Nem kellett áthidaló, mert a régi ablakot kibontva látszott, hogy 1-2 cm híja van ahhoz, hogy beférjen a nyílásba a 60x60-as ablak szélességben.
Így végül megvéstem mindkét oldalt géppel egy picit. Nem szabad erős géppel, csak ilyen kisebb fúrókalapáccsal, hogy ne essenek ki a téglák.
Persze 1-2 helyen kellett javítani ahol csak nagyon kis darab tégla volt
eredetileg és kimozgósodott a véséstől, annak a helyére ytongot vágtam be.
A magasságot pedig úgy oldottam meg, hogy vastag 10cm-es XPS lapot ragasztottam be, így lett egy 60*60-as nyílás végül.
Az egyik ablaknál egyéb okból a vakolatot is meg kellett bontanom az ablak felett és szépen látszott, hogy nem raktak vasbeton áthidalót, viszont kisméretű téglákból volt egy "boltöv" rakva.
Nekem annyiból speciális még ez a helyzet, hogy az ablak felett kb 30cm-re már a födém van, vagyis nagy súly nincs az ablak felett és a födém között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!