Parapetes konvektorral fűteni? Jobb lehet, minta kályha?
4 éve költöztünk egy 85 nm-es családi házba. Jelenleg kályhákkal fűtünk, ilyen hidegben mind a 3-ba be van gyújtva. (konyha, nappali, hálószoba ). Viszont ezekben a helységekben van ősrégi parapetes Fég konvektor is. Sosem használtam, a ház is 5 évig lakatlanul állt, tehát majdnem 10 éve nem voltak üzembe helyezve. Arra gondoltunk, hogy mivel a rendszer úgyis ki van építve, szereltetünk fel korszerű konvektorokat. Ennek darabja 100.000 Ft körül van, munkadíjjal meg egyéb költségekkel együtt remélhetőleg ki lehetne hozni kb fél millióból. Központi fűtésre nincs 2 millám, rengeteg mindent kell még csinálnom.
Konvektor hatásfoka a leg rosszabb.
Viszont 3 kályhát takarítani etetni este mire bemelegszik minden már lefekszel mire kelsz addigra meg kihül.
Szóval kényelmi és komfort szempontjából én a konvektort választanám
3!
A mika nem való családi házba,ráadásul nem 85 m2-re.
Pont ezekért amiket írtál, eldöntöttük, hogy idén fűtünk utoljára fával.
Ráadásul mi akácot vettünk, ami nem is a legolcsóbb fajta, pluszban kellett fizetni a fűrészelést, aprítást, berakást, mert én nem vagyok rá alkalmas fizikailag. Totál anyagi csőd, plusz örökös kosz a behordott fától, vagy a hamuzástól. Tehát vége!
Konvektorok vannak és kiszámoltam, hogy kevesebbe fog kerülni azokkal fűteni, mint fával.
A konvektorok megvannak, hibátlanok, alig használtak, más fűtés kialakítására nincs keret, illetve a megvalósítás ára 10 év alatt nem térülne meg, addig meg lehet nem is élünk.
A kandallókályhát megtartjuk, ha -20 lenne rásegítünk a gázra, vagy karácsonykor dob a hangulaton a lobogó tűz.
De ennyi tüzelőanyag év közben össze is jön egy kertes háznál.
Az a helyzet, ha vasból van, akkor sokkal jobb a régi. Nekem régivel szinte egész télen alaplángon elég, csak mínuszokban kell feljebb tekerni, az éves fűtési költség 40 000 Ft körül van kis lakásban.
Különben a fiatalabb, 30-40 éves konvektor is jó, én inkább csak festetném, ha csúnya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!