Hogyan oldjam meg a födém szigetelést?
Önálló családiházban lakunk, ez az első telünk.
A tetőtér beépített és nagyon gyorsan hül, míg nyáron forróság van fent.
A szigetelés: szarufák között perlitbeton van (szarufák a szobákban látszanak), később a szarufára 10cm kőzetgyapot került (ugyanekkor 5cm hungarocell a homlokzatra is). A ház 60 éves, az ablakok kb 30 évesek és kisméretű téglából épült a ház.
Szakértői vélemények:
1. A perlit betont szedjük ki, helyette belülről tegyünk kőzetgyapotot, fóliát és végül gipszkartont.
2. Szedjük le a cserepet, tegyünk PIR szigetelést és vissza a cserepet.
3. Szedjük le a cserepet, tegyünk +20cm kőzetgyapot szigetelést és vissza a cserepet.
Egy dologban gondolnak közöset: aljzat szigetelés is fog kelleni és a homlokzatra is kell még szigetelés az 5cm fölé.
Én nem tudom melyiknek van igaza.
Nem egészen értem a rétegrendet, és látni kellene a házat. Szerintem a perlitbetont mindenképp le kellene szedni, az csak a helyet foglalja. Valószínűleg a régi ásványgyapot is túl van a fénykorán, akkor már az is bontandó. Kérdés, hogy van-e fólia a cserép alatt, mert ha nincs, kell tenni és akkor bontandó a cserép+lécezés is. Szóval ez az ügy messzire vezet, ha jól akarjátok megcsinálni...
Amúgy ásványgyapotból 20 cm vastagság kell, a PIR hab jobb szigetelő, abból elég kevesebb. Láttam olyat is, hogy feltették az ásványgyapotot és a léc találkozásokat kifújták habbal. Így az ásványgyapot nem mozdul el. A homlokzatra kell legalább 10 cm. Ha olyanok a körülmények, hogy a homlokzat szigetelés a terepszint alá legalább 50 cm-rel levihető, az aljzatszigetelés kb. elhagyható.
Igen, van fólia a cserép alatt.
A leghúzósabb ajánlat a PIR szigeteléses, annak munkadíja horror, szinte egy új tető is kiférne belőle.
A rétegrend most kívülről befelé haladva:
Cserép
Cserépléc
Fólia
10 cm kőzetgyapot
Szarufa
Szarufa között perlitbeton
Gipszkarton
Tapéta
A homlokzat szigetelés a terepszint alá legalább 50 cm-rel levihető, mert félszuterénes pince van a ház fele alatt és a ház minden oldala szabad, nincs beültetve.
Lenne még egy kérdésem: kutyaólak vannak a tetőn. Azokat hogyan lehet szigetelni? Ezt elfelejtettem megkérdezni az ácsoktól.
Az ellenlécet véletlenül hagytad ki vagy tényleg nincs?
Amúgy ez lenne a jó:
Cserép (felső sorokban szellőzők, eresznél légrés), tetőléc, ellenléc, páraáteresztő fólia, szarufa, közte kőzetgyapot (lehetőleg multirock, vagy valami nem tekercses), lécváz merőlegesen a szarufákra, közötte újabb kőzetgyapot 5-10 cm, párazáró fólia, gk. burkolat.
A cserépfedés átszellőztetése eléggé fontos a nyári melegben. Nem mindegy hogy a fedésed lakótér felőli oldala 30 vagy 60 fokos.
Átlag tetőkhöz felesleges a PIR, perlit beton amúgy nem rossz dolog, de jelen esetben többet érne a multirock.
Homlokzaton kevés az 5 cm hungi, de ha már fent van, akkor a semminél több.
10 cm lenne a minimum. 16-ig érdemes elmenni régebbi házaknál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!