Vályog fal föld alappal?
A ház magasan helyezkedik el, a talajvíz mélyen van. A falak nedvesedését ki lehet zárni. A falak évtizedek óta stabilan állnak. A cementes vakolatot szerintem nem a nedves fal dobta le, hanem a vályog. Ehhez nem köt oda cementes vakolat. Szerintem eddig minden OK, viszont a fal tövében nő a fű és a gyom.
Azt tanácsolom, hogy ás legalább 20 cm széles és 20 cm mély árkot (inkább szélesebbet, a mélység maradhat) a fal mellett és tömd meg folyami kaviccsal )1,5-2,0 cm-nél nagyobbak egyenek a kavicsok. Ügyelj arra, hogy ezt a kavicságyat se gyerekek, se állatok ne szórják tele földdel, mert a szélhordta gyommagvak kicsíráznak benne. Hogy az eső se mossa a földet bele, élére (szaknyelven: kantra) állított téglasorral (vagy más anyaggal) ezt megakadályozhatod (félcserepekkel stb.).
A szigetelés nélküli vályogfal akkor is "nedves" ha por száraznak tűnik. A talajpárának (mivel nincs szigetelés) ki kell jönnie (főleg akkor, ha a helyiségekben aljzatbeton van). Ezt megakadályozza a cementes vakolat, ezt mindig le fogja dobni (előbb - utóbb).
Mielőtt nagyobb kárt okozó megoldást viszel véghez javaslom szakember (nem olyan kőművest aki még km. téglából se tud falat rakni) bevonását. Ha erre nincs lehetőséged akkor javaslom áttanulmányozásra:
Szaktekintély a szerző! Csak tanulni lehet tőle!
Egy dolgot szeretnék kérni tőled! Mielőtt a mai kor követelményeit szeretnéd elvárni egy olyan vályogháztól mérlegelj! Mondom ezt úgy, hogy építőmérnökként egy vályogházban lakom, mert ezt szeretem. Sosem fogja a mai házakat még csak megközelíteni sem, sem értékben, sem technikában, de talán ez nem is várható el. Egy olyan vályogépület ami a tulajdonodban van még sokáig ki tud szolgálni, ha gondos gazdája leszel, ez nem kevés munkával és költséggel jár.
Sok évvel ezelőtt én is láttam, amit mindentudó999 ír, de nagyon kockázatosnak találtam mert megrepedhet a vályogfal. Ő azt írja, hogy rendben ment a munka és meg van elégedve.
Én csak feltételeztem, ő végrehajtotta és elégedett. Tanultam valamit. Gratulálok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!