Hol legyen nagyobb ablakpárkány, kívül vagy belül, melyik miért jó? Új ablak beépítéséről van szó.
A 38 as téglafal külső síkjára lesznek rakva az ablakaim, mert így jóval kisebb lesz a hőhíd.
Párkány kívül 16 cm a szigetelés miatt, belül meg kb 30.
Nem teszek rá semmit, így nekem lényegtelen a mérete.
Én sem nagyon pakolok rá.
A hőhíd mitől függ?
Válasz a 3-asnak:
A hőhíd azt jelenti, hogy két eltérő hőmérséklet között (levegő, fal, fém stb.) hőmérsékletcsere lép fel: a hidegebb átadja a hideget a vele érintkező melegebbnek a melegebb pedig átadja a meleget a vele érintkező hidegebbnek - híd keletkezik kettőjük között.
Képzeljük el a telet: kint hideg, bent a szobában a meleg. Köztük van a fal az ablakkal. Ha az ablak jobban a fal BELSŐ síkjában van (kívül nagyobb a párkány), akkor az ablak tükre (ezt a szaknyelv arra a részre mondja, ami az ablakráma és a fal külső síkja között van, legtöbbször kb. 10 cm falrész, de ha az ablak jobban belül van a szoba felé, akkor ettől eltérő. Ebben az esetben a fal nagyobb felületen kapja a hideget amit lead a szoba belsejébe, nagyobb a hőhíd.
Ha az ablak kijjebb van téve, akkor kisebb a hőhíd, egyúttal több dolog elfér az ablak belső párkányán, mert ez szélesebb, viszont keskenyebb a külső párkánya az ablaknak.
A lényege az, ha a megszokott helyen van az ablak pl külső falsík -10 cm, akkor ide általában csak 2-3 cm szigetelés kerül, miközben a falra manapság jellemző 15-20 cm. Emiatt azon a 10 cm széles felületen nagy mennyiségű hő távozik. Egy hőkamera nagyon jól mutatja. Egy jól szigetelt háznak a gyengéje a nyílászáró.
A legjobb megoldás mikor a nyílászárónak a belső síkja van vonalban a külső falsíkkal. Ebben az esetben a szigetelésbe kerül a nyílászáró.
Szó sem volt hőszigetelésről a kérdésben.
Nem szigetelek, csak ablakokat cserélek.
Csak a párkány érdekelt.
Még nem döntöttem, legalább 1 hónap, mire elkészülnek az ablakok, addig van időm.
Mi van????
Hadd kérdezzek már, ha valamiben nem vagyok otthon!
Hogy jön ide az élet meg a határozottság?
Semmi értelme a kommentednek, nem tudom, min sértődtél be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!