Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Térkő ágyazatnak a 4-5cm...

Térkő ágyazatnak a 4-5cm vastag finomsóder sok?

Figyelt kérdés

6 cm vastag a térkő, ám a szint ameddig szeretném hogy bevibrózás előtt érjen, addig 4-5mm finom sóder kell.

Mindenütt 2-3mm olvastam, én viszont ennyit hagytam rá. Nagy gond? vagy hintsem be durva sóderrel a tetejét és aztán a finom? Mit gondoltok?

Családi ház kapu bejárójáról van szó.

Nem tudom ez a 4-5mm finom sóderrel mennyit fog vajon megsülyedni a térkő vibró után?

(mert akkor ha pl 2cm is lentebb menne, az már sok lenne a végleges szint szempontjából. Előre is köszönöm a segítségetek.

2018. okt. 30. 21:04
 1/5 A kérdező kommentje:
Még azt szeretném, a végén a "bevibrózás" itt előtte be kell hintenem homokkal előtte már, vagy először ha leraktam a térkövet vibró majd besöpörni?
2018. okt. 30. 21:11
 2/5 anonim ***** válasza:
Pontosítsd a kérdésben a mértékegységeket mert így nem teljesen tiszta mit is szeretnél? (cm vagy mm)
2018. okt. 30. 22:29
 3/5 A kérdező kommentje:

Elnézést elírtam.

Tehát a kérdés hogy a térkő alatt a finomréteg milyen maximális vastagság javasolt. AZt olvastam durván 1 cm fog sülyedni a bevibrálás után.

Ahogy nézegettem 4cm vastagabbat nem javasolnak 6 cm vastag térkő alá.

Egyébként ahogy megkezdem középen majd lerakni a térkövet, az után én ráléphetek? nem fog megsülyedni néhány résznél ha rossz poziban lépek éppen rá?

Vagy tanácsos rátenni valami deszkát és arra lépni?

2018. okt. 30. 22:43
 4/5 anonim ***** válasza:

Én a lejtést és a szinteket az homokos kavics vagy ckt alappal oldanám meg. Az ágyazóréteg ne legyen több 2 max 3 cmnél (finom zúzalék esetében 3 lehet). és törekednék, hogy minél egyenletesebb legyen. (ha eltér a vastagsága 2-5 cm akkor hiába van az alap megfelelően elkészítve az ágyazat változó vastagsága miatt nem egyenletes lesz a süllyedés (és ez később is kialakulhat).

Az hogy mennyit fog süllyedni a vibráláskor függ az ágyazattól is. Finom homok akár 1 cm-t is süllyedhet, finom kőzúzalék meg max 0,5 cm-t. (ezt nagyobb terhelésű burkolatok alatt szoktuk alkalmazni).

Ha úgy érzed, hogy a kimozdulnak a kövek a rakás alatt járkálástól nyugodtan tegyél rá deszkát. Alkalmaztuk mi is, ha szükség volt rá.

2018. okt. 30. 23:41
 5/5 anonim ***** válasza:

1-1,5 cm ágyazó sóder, alatta 15 cm CKT beton, alatta 20 cm murva.

Ha sok a sóder, akkor nehéz lesz szépen levibrózni.

2018. nov. 1. 18:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!