Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Kalákaban építkezés miért...

Kalákaban építkezés miért szűnt meg?

Figyelt kérdés
Miért nem lehet úgy építkezni,hogy összefogok a barátaimmal és építkeznénk,és spórólnánk milliös ósszegeket, kihasználnám a tudásomat amit megtanultam.Más is ki van akadva ezen?
2018. okt. 3. 16:50
 1/8 anonim ***** válasza:
61%

"kihasználnám a tudásomat amit megtanultam"

Kihasználhatod, ugyanis a szakmádnak megfelelő munkákat elvégezheted.

Egyébként azért szűnt meg, mert nem akarnak több olyan esetet, hogy haverokkal összefognak a nagy okosok, lebetonozzák az erkélyt majd egy hónap múlva leszakad a nem megfelelő kivitelezés miatt. De itt akármilyen már, komolyabb építési eltérést is lehetne mondani.

2018. okt. 3. 16:54
 2/8 anonim ***** válasza:
78%
Mert a NAVnak nem tetszik, hogy a felbérelt munkaerö utáni befizetnivalokat igy akarod ellopni az államkasszábol. Sok kicsi sokra megy. Lehet, hogy néhány stadionnal kevesebbre futná az ilyen csalo csibészek miatt.
2018. okt. 3. 16:57
 3/8 anonim ***** válasza:
83%
mert ez adókiesés a navnak, emiatt.
2018. okt. 3. 17:15
 4/8 anonim ***** válasza:
55%

Mert, ha nem megfelelő védőfelszerelésben, nem hivatalosan bejelentett munkaerő dolgozik egy magánember házán, akkor megbüntetnek mindenkit még a betonkeverőt, talicskát is.

Ezért.

2018. okt. 3. 17:31
 5/8 anonim ***** válasza:
82%

hűha...van baj a válaszok között nem is kevés ahogy látom.

egyébként vannak bizonyos szabályok/szabványok amiket be kell tartani.

a piros lámpán se megyünk át csak azért mert nem jön sehonnan autó egy kereszteződésben.

ugyan ez vonatkozik az építőiparra, csak sokan ezt hajlamosak elfelejteni.

amúgy nyugi, az építőipari alkalmazottak min. 70%-a feketén kapja a fizetését, az a pár ezer önjelölt szakember aki magának akarna házat húzni morzsa szintű kisesének számítana a NAV részéről.

itt inkább az van amit az #1 írt. a szomszéd Jóska attól hogy dolgozott kőműves mellett 20 évet nem biztos hogy statikailag stabil falazatot tudna készíteni.

jó pár régi Kádár kockát felújítottunk az évek alatt, konkrét regényt lehetne írni azokról a súlyos hibákról amiket kalákában össze trógeroltak az emberek.

legutóbb olyat láttam, hogy majdnem lehidaltam. egy nyílászáró felett sem volt áthidaló, mindenhol az ajtók és az ablakok tartották a falazatot. simán berakták a tokokat és ráfalaztak B30-al :D

én elhiszem hogy profi szakemberek vagytok, de tudod ha úgy működne a világ hogy mindenkit csak bemondása alapján ítélnénk meg...te sem adnád a pénzed egy olyan embernek aki amúgy profi a pénzügyekben, de semmi papírja nincs róla :)

amúgy meg 30-40%-os szerkezet kész házat már csinálhatod tovább te is. belső munkák nagy része házilag is elvégezhető, egyedül a gépészet amit szintén csak szakember csinálhat (szerencsére mert évente min 1000 ház dőlne össze gázrobbanásban ha nem így lenne)

2018. okt. 3. 18:40
 6/8 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem is-is igazság van.

Egyrészt, adózás szempontjából nem kis kiesés az, hogy feketén épülgetnek házak.

Másrészt vannak szabályok, törvények, szabályozások amit be kell tartani. Nem mindegy, hogy egy szakember keveri a betont, szereli a betonvasat, rakja a falat, szereli a villanyt, vagy nekiállnak mindenfélét beépíteni amit találnak alapon.

Hallottam már sztorit arról, hogy beledobáltak a betonba mindenféle vasat, vascsövet, mert hát "vas kell bele". Vagy hallottam bútor lapokból kizsaluzott áthidalóról amit szétnyomott a beton.

Arról ne is beszéljünk, hogy komolyabb munkákhoz, mint az ácsmunka, villanyszerelés, egyebek nem árt a szaktudás.

2018. okt. 3. 21:15
 7/8 anonim ***** válasza:
73%

Amúgy nekem a kalákáról a saját apámék háza jut eszembe.

Mindig azt mesélték, hogy azt a sarkot a nagyapám rakta a másikat a Pista bácsi, és olyan is lett, meg szögben van és ferde is.

2018. okt. 3. 21:16
 8/8 anonim ***** válasza:
78%

Viszont, sajnos azt látom, hogy az építőiparban ma már szinte nincs szakmunkás csak kontárok, annyira nagy a hiány.

Nagyobb építkezéseken is látok olyan dolgokat, hogy a hajam égnek áll, a kézzel hajlított vasszereléstől kezdve a brutálisan ferde beton födémig. Vagy 1-1 centire felülő 2 méteres áthidalók és társai. Vagy olyan festés, vakolás amilyet a disznóólra nem fogadnék el. Vagy össze-vissza húzott kábelek, vezetékek, életveszély az egész...

2018. okt. 3. 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!