Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Körfűrésszel (kézi) ugye...

Körfűrésszel (kézi) ugye lehet a bútorlapot szépen, egyenesen, tépés nélkül vágni?

Figyelt kérdés
Csak dekopírfűrészünk van ill. flexünk, amikkel ugye nem lehet a bútorlapot szépen elvágni, mert egyrészt szétszakítja a fűrész és ronda a vágás nyoma, másrészt sehogysem sikerül teljesen egyenesre, ezért elgondolkoztam, hogy veszek egy körfűrészt. Azzal ugye könnyebb szépen, egyenesen vágni?
2018. febr. 16. 16:37
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Csak ha sűrű fogú a tárcsa, de még úgy is necces. A sima fogú tépni fogja, mert a kerületi sebesség a kézi körfűrésznél nagyon kicsi. A lapszabászatban 10-15 ezret pörög a lap, és 300-500 átmérőjű, a kézi körfűrész 175-220 mm max, és a fordulat 3500-4000. Ebből kiszámíthatod mennyivel "gyorsabb" a fogak találkozása a munkaanyaggal.
2018. febr. 16. 16:46
 2/6 anonim ***** válasza:
Nem, inkább vágasd le egy lapszabászatban.
2018. febr. 16. 17:08
 3/6 anonim ***** válasza:

Maszkoló szalaggal le szokták ragasztani a vágandó felületet,és így kevésbé szaggatja a laminálást a körfűrész.

Az egyenes vágáshoz pedig kell valamilyen vezető, lehet vezetősines körfűrészt is kapni,de annak az árán jó néhány bútornyi táblát felvágathatnál lapszabászatban.

2018. febr. 16. 17:20
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Lapszabászaton még esetleg elővágó lap is van, hogy szép legyen a vágás - az előttem szólót kiegészítve.

Ha nem sokat kell vágni, azért otthon is megoldható, csak jóval több vele a munka. Lapszabászat nem nagyon szereti a vitt anyagot, így ha otthon "talált" dolgokból dolgozik az ember, lehet másnak is megéri a pepecselést. Bár egy asztalos biztos kinevetne a módszeremmel :)

- üvegvágóval + sniccerrel jó mélyen bevágtam a felületet mindkét oldalon

- asztalos szorítókal felfogattam egy simítót(de egy egyenes deszka is megteszi) úgy, hogy a vágóélet kb. 1-2mm-rel a bevágás mellett vezesse - minél gagyibb a körfűrész, annál messzebb kell, mert lesz kilengése a lapnak

- körfűrésszel szépen a "sín" mellett végig, szép lassan tolva, hogy kicsiket harapjon a lapból

- flex-re szerelt csiszolókoronggal szépen egyenesbe hoztam a bevágásig

Ha van türelmed, hajrá. Ha sokat kell, csakis lapszabászat...

2018. febr. 16. 19:11
 5/6 anonim ***** válasza:
2018. febr. 16. 19:14
 6/6 anonim ***** válasza:
Ami nekem bevált, hogy a fűrészvezetőt lefogatom a bútorlapra, aztán kb 1-2 mm mélységre állítom a fűrészlapot. A vezető mellett biztos kézzel hátrafelé húzom a fűrészt. Gyakorlatilag mint az elővágó penge. Utána olyan vágásmélységet állítok, hogy átérje az anyagot (egész pontosan egy fog magasságnyival lóg túl). Ugyanúgy a vezető mellett végigtolom a fűrészt. Egyik oldalon sem lesz roncsolt a bútorlap. A leeső darabot is megtámasztom, vagy szorítókkal és léccel, miután félig átvágtam, vagy eleve a padlón vágom hungarocell lapon.
2018. febr. 17. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!