Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Mennyire valószínű az ólomérge...

Mennyire valószínű az ólomérgezés?

Figyelt kérdés
Egy régi ablakról van szó, amit lefestettek, viszont beakadt a kisfogóba, ami megakadályozza vihar idején az ablak falba csapódását. Nem tudtam, hogy hol volt a hiba, rángattam, mozgattam kb. 10 percig, mire kiderült, hogy a fogóba akadt be. Nem tudom, milyen fémből készült, csak feltételezem, hogy ólomból, de sikerült a festéket lekaparni, plusz a fém részét mintha karcoltam volna, attól félek, hogy fémport sikerült belélegeznem. Mennyi az esélye, hogy ólommérgezést kapok?
2018. jan. 7. 12:59
 1/10 anonim ***** válasza:
Semennyi. Ennyi idő alatt nem tudsz annyi festéket vagy fémet lekaparni, hogy veszélyes lenne. Bőrön keresztül vagy a port belélegezve hosszantartó, ismételt expozíció kell, nem egyszeri tízperces találkozás.
2018. jan. 7. 13:05
 2/10 A kérdező kommentje:
Ha jól tudom, a mennyiségtől is függ, lehet nagy mennyiséget karcoltam le.
2018. jan. 7. 13:07
 3/10 anonim ***** válasza:
Nyomdában sok évig dolgoztam ólommal, illetve ólomötvözettel, a forró veszélyesebb, mint a pora. Nekem abba kellett hagyni a szakmámat, mert vérképi gondok voltak.
2018. jan. 7. 13:15
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

"... lehet nagy mennyiséget karcoltam le"

Lehet bizony. Akár pár száz mg-ot levakarhattál. Ha nem etted meg mind, nem lesz bajod.

2018. jan. 7. 13:44
 5/10 anonim ***** válasza:

Ott a festék alatt spiáter van,ami alu ötvözet,vagy sima alu önvény.Ólom mérgezést akkor kapatsz,ha ólom edénybe tárolsz olyan dolgot ,amit eszel,iszol hosszú távon,hogy az ólomnak legyen ideje kioldódnia,elegyednie a tárolt anyaggal.Ide sorolnám a régi ivóvíz vezetékek ólomcsöveit is,de ettől sem kaptak ólommérgezést,csak alig kimutatható volt az ólom a vérben,de sokkal,sokkal kevesebb,mint régen az ólmozott üzemanyag belélegzése miatt a városokban.

A másik ,ha ólmot olvasztasz öntéshez.Itt is a tartósan az ólomgőz belégzésétől,de csak ha már olvadt állapotban gőzölög.

Az ólom nehéz fém és ez a fajsúlyára is igaz.Mikor te kaparod nincs gőz,ha nem forgács,ami a gravitáció miatt azonnal a talaj felé hullik.A forgács csak akkor kerülhet a szervezetedbe,ha a szád,vagy az orrod alá rakod.

Na a te spiáteres,vagy öntvény alu ütközőktől,neked semi esélyed nincs ólommérgezést kapni

2018. jan. 7. 14:10
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszi! Tehát ilyen forgácsolás közben én többször lehajoltam megnézni, hová akadhatott be, így belélegezhettem a keletkezett port, nem?
2018. jan. 7. 14:22
 7/10 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok.

Kinyitottad az ablakot,de már is belélegeztél kintről port.Na ettől egy óra alatt több jutott a tüdődbe,mint a kaparásod miatt.

2018. jan. 7. 14:37
 8/10 A kérdező kommentje:

[URL= [link]

így néz ki

2018. jan. 7. 15:05
 9/10 A kérdező kommentje:
[URL= [link]
2018. jan. 7. 15:08
 10/10 anonim ***** válasza:

Ólommérgezést nem az ólom 10 perces vakargatásától és az ezen idő alatt képződött portól szoktak kapni.

Nyugodtan lekattanhatsz a témáról, nem ebbe fogsz belehalni.

Az esély zéró.

2018. jan. 9. 21:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!