Fémkorlát talpát mihez kell rögzíteni?
Én a 10 cm -es lyukat fúrnám a járólapba, ha jól értelmeztem a kérdésedet és annak lényegét.
Persze az adott helyzet és körülmények mindig megváltoztathatják az ember döntését.
Na szóval , a korlát talpa ne feküdjön fel a járólapra, hanem az alatta a betonba bele ragasztott kiálló menetes szárakra, talpra vagy beton részre. Még egyszer, a lapra ne feküdjön rá , ha nem muszáj.
Szerintem.
Viszont ha rögzítés után burkolsz, akkor már nem tudsz utánnahúzni ha szükséges.
Én a burkokatra raknám. A szerelhetőség miatt.
Miért ne tudnék utánahúzni? Az anyacsavarok a talp részen vannak felül, erre nem kerül járólap (nem is férne el rajta, hiszen a csavar teteje már 2 cm magasan van kb), hanem egy levehető fém díszfedél van még.
Csak csupa ilyen kép van a neten, nem derül ki belőle a talp helyzete.
Igen, ez a másik típusú talp (süllyesztett fejű csavarok szabadon) és a képen kétségtelenül a járólapra van erősítve.
Nem nagyon nyugtat meg. Nyilván nem fog kiborulni, mert végső soron a csavar itt is a betonba megy, de - pláne kültéren és nekem teraszra lenne - a ragasztást és a járólapot folyamatosan eszi a napfény, a víz és a fagy, és akkor még erre jön a korláttalp terhelése, ami aztán megrepesztheti a járólapot, vagy eleve a járólap kezd el feljönni, mozogni és ez után a talp már nem fog szilárdan felfeküdni.
Ha a járólapra kerül a talp is, akkor az már önmagában eleve takarni fogja a 2 csavarnak kivágott lyukat a járólapon is, hiszen sokkal nagyobb. A takaró fedélnek ettől függetlenül nyilván esztétikai oka van, mivel a talprész általában nem szálcsiszolt vagy polírozott, valamint amelyik stabilabb kialakítású az kevésbé esztétikus is, az oldalsó merevítői miatt. ( illetve van a fedél nélküli kevésbé merev, ami csak egy sima "kör" egy felfele álló csonkkal).
De a kérdés a takarólap funkciójától függetlenül továbbra is az, hogy a talpat miért a járólapra fektetik, amelyre az - használatkor - változó feszítő-nyomó hatást gyakorol, sőt egyáltalán miért először burkolnak és csak utána telepítenek korlátot, belefurkálva a vízzáró ragasztó rétegbe is?
Nagyon úgy néz ki, hogy nem lehet kultúráltan megvalósítani úgy, hogy a betonra teszi az ember. Az árult szettek - főleg a takarókupakok - kialakítása eleve szerintem azt feltételezi, hogy a járólapra kerül. A kupakok épp csak nagyobbak mint a talp, ezért nagy eséllyel az is belecsusszanna a vágandó 10 centis lyukba, és még nagy eséllyel a teteje ki sem emelkedne a járólap felső szintjéből. Innentől kezdve meg már problémák lesznek a befolyó és ott megálló vízzel (meg a kupak és az oszlop rései között is befolyna). A takarókupaknak olyannak kéne lennie, ami körbe legalább 1 centivel szélesebb (így felfeküdhetne a járólapra), de még így is igen figyelni kéne, hogy a szélei alatt és a közepénél ne menjen be a víz, vagyis még lecsavarozhatónak is kéne lennie, nem csak ilyen rádobom messziről, mint, amiket árulnak.
Meg hát 10 centis lukat sem egyszerű ütni egy greslapon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!