Könnyűszerkezetes ház, készház negatívumok?
Olvastam már negatívumokat ezekről, de általában olyan írt rosszat, aki nem lakott ilyenben.
Olyan, aki ilyen házban él, mit gondol? Van hátránya ezeknek a házaknak? Ha igen, micsoda?
(Ami érdekel: készház, fachwerk ház, könnyűszerkezetes (passzív)ház)
Előnyök, pozitívumok is jöhetnek, de azt már olvastam sokat, főleg az érem másik oldala érdekelne most. :)
Könnyűszerkezetes ház Amerikából indult, ahol a munkás emberek mindig oda költöznek, ahol a munka volt. Nem tartottak igényt tartós "kő" házakra, mert pár évnél tovább úgyse maradtak egy helyben. Manapság is szélesen elterjedt szokás, hogy aki eléri a nyugdíjas kort egyszerűen leköltözik délre, jobb a meleg az ízületeknek.
Az építészet pedig ehhez igazodott. A könnyűszerkezetes házakat tényleg max 20, de legjobb esetben is 50 évre tervezték - nem azért mert vacak, hanem mert a jenki ennyit tartott szükségesnek.
Bezzeg-bezzeg milyen szép Viktoriánus fából készült villák maradtak meg mondhatnánk. És tényleg, volt lehetőségem Dél-Karolinában egy ilyenben járni, de az teljesen más kategória. Ám hiába állnak masszívan az öles gerendák, a külső lécezést bizony már ott is 3x cserélték az idők során, mert elkorhadt.
Na, a lényeg: hiába építik meg jól ezt a könnyűszerkezetest, nem értékálló. Amíg egy tégla házat 20 év múlva mosolyogva eladsz a bekerülési értéke közelében, addig a könnyűszerkezetes a felét éri. Ez nagyon durva annak tudatában, hogy az építés költsége lényegében ugyan annyi, mintha téglából csinálnád.
A könnyűszerkezetes európai hazájában, a skandináv országokban egész egyszerűen túl olcsó a fa, hogy megérje téglából építkezni.
Sziasztok!
Könnyűszerkezetes házban gondolkodtunk, viszont csak olyan oldalakon olvastam pozitív dolgokat a könnyűszerkezetes házakról, ahol ez a fő vagy éppen a kizárólagos profil. Nemrégiben találtam ezt a cikket:
Elég részletesen és érthetően le vannak írva az előnyök és hátrányok. A cikk egyértelműen a téglaházat preferálja a következő szempontok miatt:
- a téglaház értékállóbb, eladáskor többet ér
- a könnyűszerkezetes házépítésnek nincsen itthon igazi hagyománya, nincsenek hozzáértő szakemberek. Utóbbi nagyjából már szinte mindenre igaz....
- rossz minőségű faanyag
- kártveők
Természetesen a téglaháznak is megvannak a maga hátrányai, viszont itthon erre rengeteg szakember van, így könnyebb elkerülni a következőket:
- penész
- pára
- hőhíd
- drága
- lassan épül fel
Hamarosan döntenünk kell, mivel rohamosan mennek fel az árak. Minél többet várunk annál többet bukunk. Rengeteg generálkivitelezővel és építészmérnökkel beszéltünk már így valószínűleg mi a teglaház mellett tesszük le a voksunkat. Ettől függetlenül jó minőségű faanyag és kellő szakértelem mellett a könnyűszerkezetes ház is kíváló megoldás lehet, csak nem itthon :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!