Tényleg legalább 30 millióba kerül egy passzív (vagy passzív közeli) ház megépítése, és az állam semmi támogatást nem ad rájuk?
50nm-es pincés házról lenne szó beépített tetőtérrel. Szerintetek? Esetleg pince nélkül mennyivel jönnénk ki olcsóbban?
Olyan házat szerettünk volna építeni, aminek később minimális pénzbe kerül csak a fenntartása. Viszont eléggé elkeserített, amiket olvastam, hogy mennyibe kerülnek ezek a házak, és hogy még támogatásra se nagyon lehet számítani. :(
Nem egészen erre vonatkozott a kérdésem. Egyébként meg ennyi erővel az én adómból meg másnak a gyerekvállalását támogatják. Mert szerinted a CSOK-ot miből adják? Talán nem a mi adónkból? Az nem zavar téged? Társadalomban élsz, szóval nem ártana beletörődnöd, hogy az adódból támogatják a többi állampolgárt is.
Azért kérdeztem, mert néhány éve volt egy pályázat passzívház építéshez, amiben olyan 10-20% támogatást adtak.
Sőt, most akármilyet építesz, visszatérítik az áfát, amennyiben nem haladja meg az 5 millió Ft-ot 2019. januárig. Ha utána építesz, akkor már nem.
Amúgy meg pont nem azt írtam, hogy 30 milliós házat szeretnék, hanem hogy annyiba kerül-e.
Szóval egész nyugodtan elmehetsz melegebb éghajlatra ezzel a megsavanyodott hozzáállásoddal, ha még a kérdésemre sem tudsz válaszolni érdemben, és légy szíves a véleményedet is vidd magaddal.
Valamint szerintem teljesen normális, ha az állam támogatja a lakosai otthonteremtését, nemcsak az enyémet, hanem a tiedet is, hiszen az áfavisszatérítés nemcsak rám vonatkozik, hanem neked is jár, ha most építkezel. tehát most kezdjek el én is fröcsögni, hogy ne az én adómból támogassák már a te házadat?
Ha már fizetek adót, nekem is jusson már belőle némi támogatás, ne csak mások munkanélkülijét, meg gyerekvállalását segítsék belőle.
Olvastam egy èrdekes cikket. Azt hiszem a nèmetek èpìtettek kèt azonos társasházat. Egyiket passzívnak, másikat fokozott energiatakarèkosnak. Csodálkoztak, hogy mèrèsek szerint a passzív háznak jóval többe került a "rezsije" mmint a fokozott energiatakarèkosnak.
Valamint egy egyedül álló családi ház passzìvnak jóval drágább mint egy passzív társasház( m2 árba).
Egy fokozottan energiatakarèkos nagyságrendekkel olcsóbb kivitelezni, fenntartani; mint egy passzívat.
Szerintem, ha a jövő évi követelményeknek megfelelő házat építesz (A energiaosztály), már annak is alig lesz rezsije. Azon felül jobb ha tudod, hogy egy akármilyen ház megépítése 30-40 milliónál kezdődik.
A passzívház zsákutca, erre már rájöttek, azért is csengett le ilyen hirtelen a dolog. Mindent alárendel az energiatakarékosságnak, az emberek nem vállalják ezt a kényelmetlenséget havi párezer forintért. Az építési költségekről nem is beszélve.
A lényeg az, h kevés legyen a rezsi gondolom. Én is pont ilyen ház tervezésében vagyok hasonló nm plusz tetőtérben. Tök mindegy passzívnak nevezik v alacsony rezsisnek. Nálam a beépítési % a meghatározó.
Pince az nagyon megdrágítja, ezért én azt teljesen elvetem.
A falakra, tető, illetve az ablakok hőszigetelésére helyezve a hangsúlyt.
25-ös tartófal, 20 cm hungarocellel, 3 réteges műanyag ablakokkal, nem 270-es belmagassággal hanem max250 cm (kevesebb légköbméter, sokat számít 50nmx0.2=10 légköbméter), jó ablakokkal kb olyan, h novemberben meggyújtasz egy teamécsest és márciusig meleg van. :)
Kicccsi túlzással. Én nem is a fűtési rendszerre helyezném a hangsúlyt, akár lehet elektromos fűtés is. Nem kell bevezetni a gázt, nem kell kémény, víz fűtésszerelés 1.5-2 millió helyett megvan 6-700 ezerből. Vizet annyit fizetsz amennyit használsz, gázdíj nincs, villany is annyi amennyit használsz, ilyen szigetelésnél nem kell félni sztm. De ez csak opció persze oda ahol nincs kiépítve gáz, vagy nagyon csökkenteni kell a költségeket. De egy jó kondenzációs kazán persze jobb megoldás.
Jó szigetelt házat sem sokkal drágább kivitelezni. Én építettem már több házat, ahogy ezt számoltam (már az enyémet, ami jóval egyszerübb sokak igényénél) az kb 10-12 millióból kijön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!