Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Épület acélvázát mivel rögzíts...

Épület acélvázát mivel rögzítsem betonra? - Alapcsavar, terpesztő dűbel + menetes szár, vagy állványcsavar + műanyag dűbel tipli?

Figyelt kérdés

Az épület 6x3 méteres, 2.5 m magas, az acélváz 50x50x2-es zártszelvényből van, 1 méterenként rögzítenénk.

Betonalapra kellene rögzíteni - minden boltban a legdrágább megoldást ajánlották...

-A 180-as 12-es alapcsavar a legdrágább, biztos kibírná.

-A terpesztő fémdűbel + menetes szár a legolcsóbb, de ebben nem bízok.

-A 180-200-as 10-12-es állványcsavar + műanyag tipli szerintem jó lenne, de azt mondták, erős szélben kiszakad a műanyag tipli a betonból.

Van esetleg valakinek tapasztalata ilyen rögzítések terén?

2017. okt. 13. 19:19
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Na és milyen a beton? Mert ha ilyen cement spórolós, akkor teljesen mindegy milyen csavart teszel bele.

C16-os betonba bőven elég a 10x100-as állványcsavar.

2017. okt. 13. 19:28
 2/5 A kérdező kommentje:

15 cm széles a vasbeton sávalap, 0-16-os sóder + 250-300 kg/m3 váci piros zsákos cement, 6-8-as betonvas.

A csavar a zártszelvényen, és egy alátéten átmegy, így veszít a hosszából 55 mm-t - én is 100-130 mm-mélységre gondoltam, csak többen azt mondták, hogy a műanyagtipli szélben kiszakad a betonból (ellenben a horgonycsavar vagy alapcsavar megfeszül).

2017. okt. 13. 19:39
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Befúrsz a zártszelvény mellett ferdén, beleütsz egy köracélt vagy betonvasat és hozzáhegeszted. A zártszelvény másik oldalán ugyanezt, csak ellentétes irányban álljon a furat. Ez csak jókora betonnal együtt tudna kiszakadni.
2017. okt. 13. 21:49
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

A legbiztosabb rögzítést a Fisher fill&fix folyékony dűbelével éred el. Ezzel a módszerrel menetesszárat ragaszthatsz a betonba. A ragasztás nagyobb szilárdságú mint a beton. Nem fog kiszakadni.

Műanyag dűbel húzó erő felvételére alkalmatlan.

Az alapcsavar és a betondűbel furataiba ha víz jut nem lesz hosszútávon tartós a rögzítés. Ezért kültérbe nem ajánlott.

2017. okt. 14. 00:02
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, végül a 10x180 alapcsavar mellett döntöttem - ez gyakorlatilag belefeszül a betonba, és hamarabb szakad ketté a csavar, minthogy kihúzódjon.

A szakadás pedig 78 mm2-en 300N húzóerőnél elméletben 2 tonna fölött van (de valószínű 8.8-as anyag, így 600N húzóerővel bír).

A keret már alapozva van, 2 oldalára burkolat jön, így nem tudok melléhegeszteni.

A folyékony dűbel túl drága volna (25 ml 3000 Ft), és inkább kisebb rögzítésekre ajánlott.

2017. okt. 14. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!