Sorházi lakásban lakom. Én gázzal fűtök, kombi kazánom bélelt kéményem van. A szomszédom viszont fával, egy kazánnal és egy kisebb kályhával. A közös falon vannak a kémények. A hálószobámban a fal erősen füst szagú, sőt van, amikor az egész szobában érezhető a füstszag. Szóltam neki, de azt mondta, hogy ki van tisztítva. Attól tartok, hogy nem mondott igazat, mert akkor miért érzem a füstszagot és attól is félek, hogy kéménytűz keletkezhet, ha meggyullad a lerakódott korom. Vagy ha ki is tisztíttatta, de már átvette a falam a kátrány szagot, azt hogyan lehet semlegesíteni?
A füstszag első blikkre azt mondanám tömítetlenségből származik. A kéménytűztől való félelem nem alaptalan és ha bekövetkezik annak borzalmas következményei lehetnek.
(sokszáz fokon izzik és kb 1 méteres körzetben begyújt minden éghetőt, ráadásul kirepeszti a kéményt a falból)
A probléma valószínűleg a téglaközökben lévő fuga hiánya.
Rosszhír, hogy ha kátrányos vagy kormos akkor nehéz mit csinálni vele, mert a vízalapú dolgokat taszítja.
2017. szept. 13. 09:13
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, még annyit, hog nyolc éve lakom itt, de csak az utolsó két évben tapasztaljuk a füstszagot.
2017. szept. 13. 10:58
3/4 TappancsMancs válasza:
Először amikor füstszag van nézzétek meg kintről jöhet e? Az utcáról. Ha nem akkor lakáson belül kell lokalizálni ahonnan ered, már ha ez sikerül. Mindenesetre tűz és robbanásveszély miatt én bemennék a közeli tűzoltóságra érdeklődni. A Katasztrófa Védelem kiküldhet kéményseprőt vagy tűzoltót is aki megvizsgálja a lehetséges forrásokat.
2017. szept. 13. 18:44
4/4 Bereczk Jénos válasza:
A fatüzelés kellemes többlete, ha a kátrány már jelentkezik a plafonon!!!Én
FEHÉR CEMENTTEL meszeltem ki a helyiséget, ez visszafogta a szagot, de magát a jelenséget nem szünteti meg véglegesen, de két három év után úgyis meszelni kell!!!!!
Ha továbbra is fával fűt, ez akár a ház lebontásáig tart!!!! A kéményt lebontani szokták, egy új háznál hat év alatt háromszor építettek új kéményt, aztán csak visszatért a gázra, most ez is problémás lett, lehet kísérletezni tovább!!!!! (FŰTÉS=SZÉN, csak kazán nincs hozzá!!!)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!