Milyen vastag szigetelés éri meg a legjobban a ház köré?
ha van pénzed rá, akkor érdemes vastagabb szigetelésbe fektetni.
10 centis már a múlté, új házaknál már évek óta nem is használják. valami szabály is van már, hogy 12(?) centi alatt nem is lehet már új háznál(?)
mondjuk azt soha nem értettem, hogy az emberek a mai napig miért 5-6 centis EPS-t rakatnak a házukra...
mikor a hálózás, a színezés ugyan annyiba kerül, és a dupla olyan vastag szigetelés ára már nem olyan nagy tétel egy ekkora beruházásnál.
a munkadíj akkor is annyi ha 15 centist rakatsz, meg a 5 centist.
vannak energetikai táblázatok, EPS-t illetően ott találsz konkrét számokat.
én 16-os grafitos szigetelést tettem a házra, az előszobán csak 6 centis volt 10 évig.
a különbség jelentős lett.
Lehet tudni miből van a falad? Modern "lyukacsos" tégla vagy valami régebbi?
A gazdaságos vastagság valahol 10 és 20 cm között van, erősen függ a fal anyagától. Ja és grafitos, amennyivel drágább, annyival jobban szigetel, tehát vékonyabb is elég -> helyet és dübelt spórolsz.
A födémet se feledd, ott több hő megy el, mint a homlokzaton. A födémre 20-30 cm kőzetgyapot ajánlott.
A nyílászáróból meg egyértelműen a 3 rétegű üveg.
Ha összeadod, első pillantásra soknak tűnhet, de ha 10 évre számolsz egy rezsit, máris érteni fogod miről van szó.
Arról nem beszélve, hogy ezért a pénzért egy sokkal magasabb lakótér komfortot kapsz. Nincs annál jobb, mint mikor télen nem 16 fokos lakásban ébredsz, vagy nyáron tudsz rendesen aludni, mert le vagy szigetelve --normálisan!!!
Én is a lahető legvastagabbat támogatom.
Anyagilag is így éri meg a legjobban. Ahogy már leírták, a munkadíjjal és nemesvakolattal együtti bekerülési költség 10-15%-kal magasabb csak, ha 10 cm helyett 20 cm vastag a hőszigetelésed. (Kőzetgyapotot, amin átmegy a levegő, ne használj!)
Ha felmerült a 20 cm, valósítsd meg.
Igaz ugyan, hogy a falon átmenő hő 80-90%-át már az első tíz centi megfogja, de annak a maradék 10-20%-nak a drasztikus csökkentése is megéri.
Nem is beszélve arról, hogy a fal belső oldalának felületi hőmérséklete csak 15 centi szigetelés fölött javul jelentősen. Ez kiváló komfortérzetet ad bent, és a penészedés lehetőségét is minimalizálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!