Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Milyen napelemeket vásároljak?

Milyen napelemeket vásároljak?

Figyelt kérdés
Valaki tud esetleg valami minőségi napelemeket? Esetleg tud valaki valami pályázatról vagy támogatásról ahol olcsóbban hozzá lehet jutni? Ha van esetleg már valakinek és megosztaná tapasztalatát megköszönném!

2017. jan. 14. 16:23
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Sufniba akarod megcsinálni? Nem fog menni. Nincs támogatás lakosságnak. Olvass inkább utána hogy valami fogalmad legyen róla.
2017. jan. 14. 16:56
 2/11 anonim ***** válasza:

Legjobb a Panasonic HIT, utána a SolarWorld jön. A Panasonic megfizethetetlen, az SW a piacon a legjobb ár/érték arányú. Jó még az LG napelem is. Utána jön egy nagy szünet, és jön a többi japán (Kyocera, Sharp). Aztán egy még nagyobb szünet, és jönnek a kínai cellás neves modulok (Bosch,Hekkert,Kyoto,Yingli stb) A legalja ipari hulladék kategória a CanadianSolar, Amerisolar, xingjangfaxom, összes "magyar" (jüllich, korax, alfa stb)

A SolarWorld garantáltan lehozza évenként 1 kW-ra számolva, az 1300kWh energiát, úgy hogy garantálják 30 év múlva meglesz a 91% teljesítmény. Volt olyan kínai modulos rendszer, hogy kezdésnek 850kWh-át hozott le, és 5 év alatt teljesen "kiégett".

2017. jan. 14. 18:57
 3/11 A kérdező kommentje:

1. válaszoló nem magamnak akarom megcsinálni csak tudni szeretném hogy melyiket érdemes megvenni. Olyantól kérdezem aki ezzel dolgozik és ért hozzá mielőtt valamelyik cég vagy szerelő rábeszél valami fosra.

2. válaszoló nagyon köszönöm ilyesmi választ szerettem volna. :)

2017. jan. 14. 22:26
 4/11 A kérdező kommentje:
És az inverterek és tároló eszközök közül melyiket javaslod?
2017. jan. 14. 23:07
 5/11 anonim ***** válasza:

Inverterből SMA a legjobb. Az összes többi csak jelenthet neki. A mai napig a világon eladott inverterek 70%-a SMA. Az összes többi gyártó osztozik a maradék 30%-on. Senki sem tud annyit költeni fejlesztésre mint a ők, a többiek 3-5 év késéssel koppintják amit kifejlesztenek.

Egy hálózatra visszatápláló rendszernél nem kell tároló. A tárolás "virtuális", a szolgáltató rendszere végzi.

Csináltam hibrid rendszert is, ahol van tároló akkumulátor, de ez egy más dimenzió (árban is). A hálózati visszatápláló rendszernél SW napelem + SMA inverter, 10% megtérülést garantálok (2 milliós rendszer évi 200 ezret hoz) A hibrid rendszert azért csináltam mert a megrendelőnek fontos volt a biztonság, hogy akkor is legyen áram amikor áramszünet van.

2017. jan. 14. 23:30
 6/11 A kérdező kommentje:
solarGyula jövőre szeretnék napelemeket ahogy értelmezem te ezzel foglalkozol. Mennyibe kerülne egy rendszer kiépítése (SW napelem + SMA inverter + munkadíj)? Általában havi 15000-20000ft között van a villanyszámlám. Olyat szeretnék hogy kb ennyit termeljen nekem de lehet kicsivel többet.
2017. jan. 15. 12:41
 7/11 anonim ***** válasza:

Ezek szerint a jelenlegi éves fogyasztásod 4000-5500kWh.

Ezt egy nagyjából 3,5-4,5kW névleges teljesítményű D-i tájolású rendszer megtermeli. Én hozamgaranciát vállalok, aminek mértéke 1100-1200kWh/év/1kWp.

A 3-6,5 kW közé eső rendszerek kW ára 527-620ezer Ft+áfa

tervezve,engedélyezve,üzembe helyezve. A rögzítéstechnika minden eleme rozsdamentes,saválló anyagokból van. Az árban benne van egy komoly AC/DC túlfeszültségvédelem, ipari minőségű szerelés.

Az 570 ezres ár a standard SW 270Mono modulra, vonatkozik. A különleges modulokra a más az ár. A legdrágább (620e), a SW DUO 280-as modul, ami egy üveg-üveg kétoldalas átlátszó modul (pl.terasz fölé)

Számlát mindenképp adok a garancia miatt, amit elsősorban én, ha kiesnék, akkor az SW és az SMA áll. Ha teljesen magánszemélyként veszed a rendszert (de nem pályázatos), akkor -10% az árból. Némi felár jön akkor, ha később bővíthető rendszert akarsz, mert akkor egy nagyobb kategóriás invertert szerelünk be, és ennek a felárát ki kell fizetni. Ha később(4 éven belül) velünk bővítesz, akkor ez a felár levonásra kerül.

2017. jan. 15. 13:21
 8/11 anonim ***** válasza:

solarGyula:

Tárolós rendszerrel megoldható, hogy kvázi UPS-t kapjon az egész ház?

Nézegettem a Tesla Powerwall-ját, vagy más tárolási rendszer jobb ?

2017. jan. 18. 08:22
 9/11 anonim ***** válasza:

Ezeket hibrid rendszereknek hívják, két félét telepítek itthon. Az olcsóbb verzió áll egy napelem mezőből, egy spéci inverterből, ami egyben kezeli a napelemet (MPPT), ellátja az akku felügyeletet, és tud hálózatra visszatáplálni, szigetüzembe menni, és 5-15 msec UPS-ként is üzemelni. A teljesítménye folyamatos sinus 3 és 4 kW egy fázison, rövid időre túlterhelhető (motor indítás).

A komolyabb verzió 11 kW-ot tud 1 fázison de az elég komplikált rendszer, inkább a decentralizált energiatermelésre van kiélezve mint az UPS-re, nagyon nagy tudású a rendszer, a független energiaellátást csak úgy "mellékesen" tudja. Mindkét verzióból van 3 fázisú kialakítás, és az üzem folyamatos, 7/24. Az aksipakkoknál műszakilag teljesen indokolatlanul erőltetik a Li-Ion technológiát, mert arany árba kerül (gondolom a profit is csillagászati). A Li-Ionnak a szolár vagy UPS technológiában csak hátrányai vannak a gondozásmentes ólomaksikkal szemben, cserébe

még kb 6-10 -szer többe is kerül egységnyi kapacitásra számolva. Talán az élettartamáról mondják, hogy nagyobb, az állítás szerint akár 30-40évig is elmehetnek az ólomakku 20-25 évével szemben. De ezt egy olyan technológiáról állítják , ami csak pár éve létezik, úgyhogy hosszútávú tapasztalat nincs. Az ólom aksikról pedig tutira tudjuk, hogy a 25 év realitás.

2017. jan. 18. 09:19
 10/11 Pngrcz Grgly válasza:

Az SMA egy C kategóriás fos. ... A 20000 TL invertere ugyan hatásfok mérésen első lett a Photonnál de ott volt mögötte a Growatt.

Én megmértem ezeket az invertereket és az a 97-98% hatásfok igazából 93% ....

Szóval inverterből akár a legolcsóbbat is veheted, mert ugyanannyi a garancia és ki fogod cserélni 10 évente legalább. Akármennyibe is kerül.

Olvasd csak el a napelem blogon az 1000 tető programot. Béna, ma már nem létező gyártók inverterei tovább bírták mint a nagy SMA. ...

Szóval abból ha lehet EHE -t ne vegyél, mert az meg F, de én ebből spórolnék, úgy is ugyan az a kondenzátor fog mindegyikben megpukkanni.

Kivéve a SolarEdge HD wave, vékonyfilm kondis, 12 év gari. "Persze könnyű mert az optimalizálók biztosítják a 380V -ot". Hát épp ezért jó. :)

Pont ugyan ezek a mérnök egyébként nem szeretik a SolarEdge -t mert bonyolultnak tartják.

Ha választanom kellene rendszerek közül simán bepickelnék egy Growattot is akár, vagy Froniust, mert gari időn belül ingyen cserél, tehát a szerviz / csere ne fájjon annyira.

De panelek közül csak a jót. Q Cells, LG, BenQ, S-Energy.

A németek se rosszak (Aleo, IBC) sharpot nem véletlen nem mondok, mert bérgyártják.

De ne alapozz rájuk. Sorra kivonulnak, összedőlnek.

Messze van kína, ahol a panelek alapanyagai megvannak. Szerintem jelenleg ha utáljuk a kínait, a dél koreai panel kiváló választás.

2017. jún. 22. 21:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!